Foto: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Zbog strahovanja da bi digitalni otisak prsta mogao da obavesti američku policiju o nezakonitom prekidu trudnoće, Gugl kompanije Alphabet Inc će izbrisati podatke o lokaciji posetilaca klinika za abortuse, saopštila je kompanija.

Državni zakoni koji ograničavaju abortuse stupili su na snagu nakon što je Vrhovni sud SAD prošlog meseca presudio da abortus više nije garantovan ustavom. Tehnološka industrija je zabrinuta da bi policija mogla da dobije naloge za pristup istoriji pretrage kupaca, geolokaciji i drugim informacijama koje otkrivaju planove vezane za prekid trudnoće.

Iz kompanije Gugl već ranije su rekli da će nastaviti da se bore protiv neprikladnih ili preširokih zahteva vlade za pristup podacima, bez posebnog pominjanja abortusa. Kompanija kaže da se podrazumeva da je istorija lokacija korisnika isključena.

Za korisnike koji imaju uključeno praćenje istorije lokacija, ovi podaci će početi da se brišu u narednih nekoliko nedelja za posete osetljivim lokacijama, kao što su centri za plodnost, klinike za abortus i ustanove za lečenje zavisnosti.

Portparol Gugla nije odgovorio kako će kompanija pratiti da li se takvi sajtovi zaista posećuju i koliko podataka će biti izbrisano sa njenih servera. Kompanija je promenila svoju politiku tako da sada označava američke oglašivače kao pružaoce abortusa čak i ako nemaju svoje prostorije i izdaju tablete za abortus poštom nakon virtuelnih konsultacija.

***

BONUS VIDEO: Zabrana abortusa u SAD: Posrnuli „lider slobodnog sveta“ – gosti Jovana Đurović i Blažo Nedić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar