Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Dve velike američke kompanije, najveća državna banka JPMorgan i produkcijska kuća Dizni, najavile su da će snositi troškove putovanja do klinika za abortus za svoje zaposlene nakon što je Vrhovni sud SAD poništio ustavno pravo na abortus. „Fokusirani smo na zdravlje i dobrobit svih naših zaposlenih i želimo da im omogućimo jednak pristup svim zdravstvenim beneficijama“, rekla je portparolka banke. "Sud je bukvalno vratio Ameriku 150 godina unazad", komentar je američkog predsednika Džoa Bajdena na odluku Vrhovnog suda.

Ovo se takođe odnosi na putovanja u one američke države u kojima će abortus ostati dozvoljen. U današnjoj dramatičnoj odluci, Vrhovni sud SAD je poništio ustavno pravo na abortus na saveznom nivou, na osnovu presude Roe vs. Vade iz 1973. godine objavila je danas kompanija Volt Dizni.

„Kompanija je rekla svojim zaposlenima da razume uticaj presude, ali ostaje posvećena obezbeđivanju kompletne zdravstvene zaštite, uključujući planiranje porodice i reproduktivno zdravlje“, rekao je portparol Diznija. Ova kompanija ima 200.000 zaposlenih na Floridi, gde će na snazi biti zakon o zabrani abortusa nakon 15. nedelje trudnoće.

Predsednik SAD Džo Bajden obratio se danas javnosti komentarišući odluku Vrhovnog suda o ukidanju istorijske presude stare 50 godina kojom je pobačaj bio legalizovan u celoj zemlji.

„Sud je postavio državne zakone koji kriminalizuju abortus iz 1800-ih kao objašnjenje – sud je bukvalno vratio Ameriku 150 godina unazad. Po mom mišljenju, ovo je tužan dan za zemlju“, rekao je on.

Bajden očekuje da glasači na novembarskim izborima glasaju za kandidate koji će se boriti da povrate pravo na abortus.

„Ovo je tužan dan za sud i za našu zemlju“, rekao je i podsetio i na ulogu bivšeg predsednika Donalda Trampa u donešenju takve odluke. „Tri suca koje je imenovao Tramp bila su u srži današnje odluke da se preokrene jezičac na vagi i ukloni temeljno pravo žena u ovoj zemlji. Ova odluka je kulminacija ekstremne ideologije“, rekao je predsednik SAD..

Takođe je pozvao građane da protesti, koji su već najavljeni, budu mirni i da se ljudi suzdrže od nasilja.

BONUS VIDEO: Pobačaj u „Narodnom frontu“: Muk umesto reakcije – gosti Milica Filipović i Sanja Radivojević


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar