Mark Zakerberg
Mark Zakerberg Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Kada se sagledaju događaji iz prethodne godine, lako je zaključiti da je ovo bila loša godina po Fejsbuk i Marka Zakerberga. Afere, optužbe i antireklame ređale su se jedna za drugom.

Godina je počela optužbama da je upad na američki Kapitol planiran na ovoj platformi. Buka oko incidenta odjekivala je mesecima, što je dovelo do toga da zakonodavci pozvovu izvršnog direktora Marka Zakerberga pred Kongres da odgovori na pitanja koja je uloga njegove platforme u napadu.

Pročitajte još:

Nakon toga, Zakerberg je branio svoju odluku da ne preduzme akciju protiv Donalda Trampa, iako je bivši predsednik podsticao bes i separatistički plamen na svojim nalozima. I sama zabrana pristupa na platformi ponovo je izazvala reakciju – ovog puta od republikanskih poslanika koji su ukazivali na cenzuru.

Usledilo je višemesečno pregovaranje između Fejsbuka i njegovog nezavisnog nadzornog odbora, pri čemu je svaki entitet donosio odluku da li da Trampa vrati na platformu. Na kraju, Fejsbuk je odlučio da produži Trampovu suspenziju za dve godine.

Uzbunjivači preuzimaju Fejsbuk

Najveći skandal izazvala je zaposlena koja je postala uzbunjivačica Frensis Haugen, koja je iznela interna dokumenta koja su otkrila neke od unutrašnjih poslova Fejsbuka I to koliko je kompanija znala o štetnim efektima platforme po korisnike i društvo.

Haugenina otkrića, pokazala su da je Fejsbuk bio svestan mnogih uticaja na javno zdravlje i da je imao sredstva da ih ublaži – ali je odlučio to ne učini.

Frensis Haugen
Frensis Haugen Foto:EPA-EFE/Jabin Botsford

Na primer, dokumenti pokazuju da je Fejsbuk od 2019. proučavao negativan uticaj koji je Instagram imao na tinejdžerke, a ipak je učinio malo da ublaži štetu i to javno je negirao. Ti nalazi su naveli Kongres da pozove rukovodioce kompanija na više saslušanja o platformi i tinejdžerima.

Fejsbuk je tada pauzirao svoje planove za pokretanje Instagram aplikacije za decu i uveo nove bezbednosne mere podstičući korisnike da prave pauze ako aplikaciju koriste duže vreme. Na saslušanju u Senatu 8. decembra, izvršni direktor Instagrama Adam Moseri pozvao je Kongres da pokrene nezavisno telo sa zadatkom da sveobuhvatnije reguliše društvene medije, zaobilazeći pozive da Instagram sam sebe reguliše.

Haugen je takođe navela da su Fejsbukove izmene njegovog algoritma, koje su isključile neke mere zaštite namenjene borbi protiv dezinformacija, možda dovele do napada na Kapitol. Ona je pružila informacije koje naglašavaju koliko malo svojih resursa posvećuje moderiranju sadržaja koji nije na engleskom jeziku.

Kongres je tada izradio nekoliko novih zakona za rešavanje ovog problema. Jedna kontroverzna mera bila bi usmerena na Odeljak 230, deo Zakona o pristojnosti u komunikaciji koji oslobađa kompanije od odgovornosti za sadržaj objavljen na njihovim platformama.

Haugen nije bila jedini uzbunjivač koji je preuzeo istupio 2021.

Frensis Haugen
Frensis Haugen Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

U aprilu je bivša naučnica Sofi Džang otkrila da je Fejsbuk više puta dozvoljavao svetskim liderima i političarima da koriste njegovu platformu da obmanu javnost ili uznemiravaju protivnike.

Zakerberg i Kuk se svađaju oko Epl ažuriranja

Proizvođač Ajfona je u aprilu pokrenuo novi sistem obaveštenja kako bi upozorio korisnike kada i kako Fejsbuk prati njihove navike pretraživanja, navodno kao sredstvo da im pruži veću kontrolu nad njihovom privatnošću.

Fejsbuk se usprotivio novoj politici, tvrdeći da Ejpl to čini da bi „dao prednost sopstvenim uslugama i ciljanim reklamnim proizvodima“.

Rečeno je da će ova funkcija negativno uticati na mala preduzeća koja se oslanjaju na Fejsbuk za oglašavanje.

Foto:EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Preliminarni izveštaji sugerišu da Epl zaista profitira na promeni, dok su Gugl i Fejsbuk zabeležili pad profita od oglašavanja.

Prekid uklanja sve Fejsbuk proizvode

Početkom oktobra, samo nekoliko nedelja nakon otkrića uzbunjivačice, stvari su se naglo okrenule na gore kada se kompanija suočila sa globalnim prekidom usluga.

Možda najveći i najtrajniji tehnološki neuspeh Fejsbuka u novijoj istoriji, kvar je ostavio milijarde korisnika u nemogućnosti da pristupe Fejsbuku, Instagramu ili Vacapu na šest sati 4. i 5. oktobra.

Cena akcija Fejsbuka je tog dana pala za 4,9 odsto, smanjivši Zakerbergovo lično bogatstvo za šest milijardi dolara.

Druge pretnje Fejsbuku

Kako se Fejsbuk suočava sa stalnim pozivima na odgovornost, njegovo vreme kao vunderkinda Silicijumske doline se bliži kraju i postao je predmet prezira.

Republikanci su više puta optuživali Fejsbuk da je pristrasan protiv konzervativizma, dok su liberali kritikovali platformu zbog monopolističkih tendencija i neuspeha da kontrolišu dezinformacije, piše Gardijan.

U julu je Bajdenova administracija počela da zauzima tvrđi stav prema kompaniji zbog dezinformacija o vakcini.

BONUS VIDEO: Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar