Foto: David Betzinger / AFP / Profimedia

Ugledni francuski ekspert za serijske ubice Stefan Burgoan priznao je da je njegova karijera utemeljena na lažima.

Kao pisac više od 40 knjiga i desetina dokumentarnih fillmova o serijskim ubicama, 67-godišnji Burgoan je uživao reputaciju najvećeg autoriteta u Francuskoj u toj oblasti, a zahvaljujući tome je često pozivan u mesta širom zemlje da bi govorio o svojim iskustvima i bio gostujući predavač za polaznike pravosudno-policijske akademije.

Tvrdio je da je intervjuisao više od 70 serijskih ubica, da je obučavan u Kvantiku i da je njegovu suprugu 1976. godine ubio čovek koji je kasnije priznao više od deset ubistava. Ipak, kako se ispostavilo, sve je bilo laž, piše Gardijan.

Sve je počelo kada je grupa anonimnih ljudi koja istupa pod nazivom „Četvrto oko“ na Jutjubu u januaru objavila niz video snimaka u kojima je Burgoana optužila da laže, a čitava priča je brzo postala senzacija u Francuskoj.

Kako navodi CNN, video snimci su u međuvremenu obrisani sa Jutjuba, ali se i dalje mogu videti na internet sajtu grupe. Članovi grupe posumnjali su da je Burgoan plagirao knjige u originalu objavljene na engleskom jeziku, a primetili su i neslaganja u datumima i druge nedoslednosti u njegovim knjigama.

„Njegovi televizijski intervjui uverili su nas da je zaista sve izmišljao“, rekli su predstavnici CNN.

U izjavama za štampane medije i na svom Instagram nalogu, Burgoan je priznao da je reč o lažima.

„Stigle su me laži“, rekao je Burgoan u intervjuu za Pari mač, a u razgovoru za Parizijen priznao je da je „mitomanijak“.

„Stidim se što sam lagao i prikrivao stvari“, rekao je i dodao da je ponekada pred javnošću ulepšavao stvari i prenaglašavao sopstveni značaj zbog toga što je uvek imao dubok osećaj da nije zaista voljen.

Jedna od njegovih izmišljotina odnosila se na ubistvo žene za koju je godinama tvrdio da je njegova supruga, a zapravo je bila šankerka koju je sreo pet ili šest puta, a priznao je i da je lagao da je intervjuisao ozloglašenog serijskog ubicu Čarlsa Mensona. Među njegovim objavljenim intervjuima sa serijskim ubicama je i onaj sa Edom Kemperom, po kojem je osmišljen istoimeni lik i jedan od glavnih antijunaka popularne serije Mindhunter.