Robert Fico
Robert Fico Foto:EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da Slovačka nije spremna da ukine zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Premijer je naglasio da njegova vlada „neće nasedati na modne trendove“ i da neće dozvoliti uvoz odabranih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Slovačku.

„I dalje je tačno da postoji određena lista, mi to zovemo sankciona lista, određenih proizvoda koje ne nameravamo da uvozimo iz Ukrajine. Razgovarao sam sa ukrajinskim premijerom (Denisom) Šmihalom na ovu temu“, naveo je Fico, prenosi slovački portal Aktuality.

Fico je u ponedeljak, zajedno sa slovačkim ministrom poljoprivrede Ričardom Takačem, posetio farmu u selu Slovenska Nova Ves.

Ovo je prvi odlazak van Bratislave slovačkog premijera po povratku na dužnost nakon atentata 15 maja, kada ga je napadač pogodio sa četiri hica iz neposredne blizine.

Fico je koristio štap i nije odgovarao na pitanja predstavnika medija.

Evropska komisija je u maju 2023. zabranila uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Rumuniju na insistiranje ovih zemalja.

Zabrana je 5. juna produžena do 15. septembra 2023. godine.

Evropska komisija je 15. septembra saopštila da Evropska unija neće proširiti privremena ograničenja na izvoz žitarica iz Ukrajine na pet susednih zemalja.

Slovačka je jedna od zemalja koje su najavile da će blokirati uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

***

BONUS VIDEO – Ključan samit NATO-a, sve oči uprete u Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar