Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rasponu od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, kreću s četvorodnevnom radnom nedjeljom bez umanjenja plate u okviru najvećeg svetskog testiranja novog modela rada.

Pilot projekat će trajati šest meseci u organizaciji društva “Četiri dana nedeljno globalno”, a u partnerstvu s tink-tenk grupom Autonomi, Kampanjom Četiri dana nedeljno i istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Univerziteta Oksford i Bostonskog koledža.

Istraživanje se zasniva na obrascu 100:80:100 – 100 odsto plate za 80 odsto radnog vremena, u zamenu za obavezno održanje 100-procentne produktivnosti.

Džo O’Konor, izvršni direktor neprofitne grupe “Četiri dana nedeljno global”, kaže da je Velika Britanija perjanica četvorodnevne radne sedmice.

Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

„Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvalitet života nova granica koja deli konkurenciju i da je rad sa skraćenim radnim vremenom, fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost“, ocenio je O’Konor.

Među onima koji učestvuju u ovom testiranju su kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savetovanja na radnom mestu, stanovanja, nege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu, pružaoci usluga hrane i pića i digitalnog marketinga.

Istraživači će raditi sa svakom organizacijom učesnicom u projektu na mjerenju uticaja skraćene radne sedmice na produktivnost u poslovanju i dobrobit njenih radnika, kao i uticaja na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost.

Testiranja četvorodnevne radne sedmice, uz podršku vlasti, trebalo bi da počnu kasnije ove godine i u Španiji i Škotskoj.

Džulijet Skor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i glavni istraživač ovog pilot projekta, opisuje ovaj poduhvat kao „istorijski eksperiment“.

Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

„Analiziraćemo kako zaposleni reaguju na dodatni slobodan dan, u smislu stresa i izgaranja na radu, njihovo zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, san, korišćenje električne energije, putovanja i mnoge druge aspekte života“, objašnjava ona.

Dodaje da se četvorodnevna radna sedmica generalno smatra politikom trostrukih benefita, pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.

“Naši istraživački napori će kopati po svemu tome”, ističe Skor.

Ed Siel, izvršni direktor Čeriti banke, je ponosan što je ovo jedna od prvih banaka u Velikoj Britaniji koja je prihvatila četvorodnevnu radnu sedmicu.

„Već dugo smo šampion po pitanju fleksibilnog rada… Za Čeriti banku, prelazak na četvorodnevnu sedmicu predstavlja prirodan naredni korak”, poručio je on.

Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

Trend koji se širi

I pre ovog pilot projekta, mnoge zemlje su odlučile da isprobaju četvorodnevnu radnu nedelju, kako bi poboljšale produktivnost zaposlenih. Dok su neki bili prezadovoljni rezultatima, neki su odustali zbog loše statistike.

Island je među privima rešio da isproba koncept i implementirao ga u nekoliko kompanija još 2015. godine. Eksperiment je trajao do 2019., a rezultati pokazuju da je ideja više nego prihvaćena. Radnici su istakli da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života, dok je produktivnost na značajno povećana.

Švedska i Španija pokušale, finansije preopterećene

Španija je u martu prošle godine odlučila da pokuša sa implementacijom ovog modela. Firma „Telefonika“ je najveća telekomunikaciona kompanija i najavila je da će biti prva koja uvodi zdravu radnu nedelju svojim zaposlenima.

Konačni rezultati još uvek nisu poznati, ali je španska vlada rešila da uloži oko 50 miliona evra u troškove pilot programa, čemu su se mnogi protivili. Postoji bojazan da program iziskuje previše novca, koji nije moguće obezbediti iz meseca u mesec, dok su pojedini test nazvali „projektom ludila“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Slična situacija je i u Švedskoj.

Probni period je već završen, a radni dan trajao je šest umesto osam sati. Položaj radnika jeste unapređen, ali ipak postoje određene prepreke.

Manje radnih sati učinilo je da zaposleni budu srećni i rasterećeni, manje umorni, a više produktivni. Sve su to plusevi pilot programa, koji je primenjen samo u jednom gradu.

Švedske vlasti donele su zaključak da bi implementacija zdrave radne nedelje previše oštetila budžet zemlje, te da primena na celokupnoj teritoriji zasad nije moguća.

Kompanije u skandinavskoj zemlji izrazile su želju da pokušaju sa eksperimentom, ukoliko država može da im obezbedi novčanu pomoć. Kako to nije odobreno, projekat je stopiran uprkos pozitivnim rezultatima i čeka povoljniju situaciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar