Foto:EPA-EFE/PETER FOLEY

Njujorški državni tužilac Leticija Džejms tužila je administraciju predsednika SAD Donalda Trampa zbog federalne odredbe kojom se, kako je navela, ilegalno ograničava plaćeno bolovanje radnicima koji su zaraženi korona virusom.

Džejms je u tužbi koju je podnela saveznom sudu na Menhetnu navela da je odredba Ministarstva rada u direktnoj suprotnosti sa zakonom koji je u martu usvojio Kongres, a koji predviđa 14 dana plaćenog odsustva za radnike koji odsustvuju zbog pandemije.

Džejms je navela da su propisi Ministarsva rada u suprotnosti sa tim zakonom jer predviđaju da poslodavac ne mora da obezbedi plaćeno bolovanje radniku ako utvrdi da za njega nema posla, kao i time što onemogućavaju bolovanje širokoj kategoriji zdravstvenih radnika, prenosi Rojters.

Tramp je prošlog meseca potpisao zakon čiji je cilj da pruži olakšice osobama pogođenim pandemijom i pomogne u borbi protiv negativnih posledica u ekonomiji.

Zakon, koji se odnosi na osobe koje se razbole ili moraju da brinu o zaraženim članovima porodice, uključuje zahtev da radnici koji ne mogu da rade zbog virusa dobiju plaćeno odsustvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram