Jilva Johanson
Jilva Johanson Foto:EPA-EFE/Christian Marquardt

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije, koje su se našle pod pritiskom ilegalnih migracija, zatražile su više akcija za jačanje i zaštitu spoljnih granica bloka.

Ministri zemalja EU – Grčke, Poljske, Italije, Austrije i Francuske, koja trenutno predsedava EU, učestvovali su na konferenciji o bezbednosti granica u Viljnusu sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson.

PROČITAJTE JOŠ:

Rekli su da bi jačanje granica EU i suzbijanje krijumčara ljudi zaštitili građane EU i živote migranata i izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike, koji preko opasnih ruta pokušavaju da stignu do Evrope.

„Moramo da zaštitimo naše granice od agresije i moramo da zaštitimo naš narod“, rekla je Johanson.

Istakla je da pre svega treba sprečiti ljude koji beže od siromaštva i sukoba u svojim zemljama da krenu na put, ali i poštovati pravo na azil.

„Ne treba da čekamo da migranti stignu na naše granice. Moramo da reagujemo ranije“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove, ističući da preventivne akcije moraju da poštuju prava pojedinaca da traže azil.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski pozvao je na izmene zakona EU o migracijama.

Poljska i baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija suočene su sa prilivom migranata na svojim granicama, koji pokušavaju ilegalno da uđu u EU iz Belorusije.

EU je optužila predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao krizu tako što je ohrabrivao migrante da dođu u zemlju, a zatim ih dovodio na granicu EU u znak osvete zbog sankcija Brisela.

Bonus video: Migranti na belorusko-poljskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar