Foto:AP Photo/Shekib Rahmani

Svi su se pomirili sa onim što se trenutno dešava u Avganistanu.To je realanost i to ništa nije neočekivano, rekao je novinar i politički komentator Milovan Jovanović gostujući u Danu uživo na N1 BiH.

On je podsetio da je posle terostičkih napada 11. septembra 2001. na SAD pokrenuta invazija na Avganistan od strane SAD i saveznika jer su talibani koji su tada vladali u Avganistanu odbili da izruče vođu Al Kaide Osamu Bin Ladena.

Foto: N1

„Cilj intervencije je bio pre svega da se eliminiše Al Kaida, a njen vođa Bin Laden isporuči pravdi. Posle samo dva meseca talibani su poraženi, a SAD i saveznici su preuzeli vlast u Avganistanu. 2003. godine je tadašnji sekretar odbrane Donald Ramsveld proglasio pobedu. Isto je učinio i predsednik Obama 2011. godine kada je u Pakistanu likvidiran Bin Laden. Takođe cilj je bio i da se u Avganistan izveze demokratija, da se izgrade institucije, da to postane prosperitetna zemlja, neka umerena islamska republika. Međutim već posle 10 godina je bilo jasno da je to nemoguća misija“, smatra Jovanović.

On je dodao da je prošle godine pod pokriviteljstvom Donalda Trampa u Dohi napravljen sporazum između SAD i talibana koji je obavezao SAD i saveznike na povlačenje iz Avganistana.

„To ništa nije sporno. Ono što je problematično jeste način na koji su se SAD i NATO povukli iz Avganistana ostavljajući svoje saveznike tamo na milost i nemilost talibanima. To je sramno, ponižavajuće i neprihvatljivo i to je velika mrlja predsedniku Bajdenu i njegovoj administraciji“, kaže Jovanović.

On ističe da je strah od nove migrantske krize opravdan i naredni meseci, a pogotivo sledeća godina pokazaće da li će Evropa biti na udaru i da li će doći do određene destabilizacije.

„Migrantska kriza preti Evropi. U velikim geopilitickim igrama nema konačnih pobednika i porazenih. Ovo što se dešava u Avganistanu i Centralnoj Aziji je samo jedna pauza pred nastavak igre koja će trajati dugo. Svako ko veruje da su se Talibani promenili, da su evoluirali i da su se emancipovali je u velikoj zabludi“, zaključuje Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar