Čini se da borba za bahmut, jedna od najkrvavijih bitaka u rat u Ukrajini, ulazi u završnu fazu. Ovaj čin, po svemu sudeći, biće brutalniji od svega što smo do sada videli. Ipak, ko će na kraju odneti pobedu još uvek nije jasno, jer i jedna i druga strana tvrde da su na korak do pobede, koja bi mogla da potpuno preokrene dosadašnji tok rata.

Naime, nedeljama unazad se spekuliše o tome da su snage ruske paravojne formacije Vagner, koja predvodi napade na ovaj grad, u izuzetno lošoj situaciji, a da ruski vojni vrh ostaje gluv na njihove „vapaje“ za oružjem i municijom. Uz to ih je lider Vagnera Jevgenij Prigožin optužio da beže iz ovog grada.

Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

U sredu je stigla i prva potvrda tih navoda sa ukrajinske strane.

Ukrajinska treća zasebna jurišna brigada je saopštila je primorala usku pešadijsku brigadu da se povuče iz oblasti u blizini Bahmuta, potvrđujući Prigožinove navode.

„Zvanično je. Prigožinov izveštaj o bekstvu ruske 72. samostalne jurišne brigade iz oblasti Bahmuta i ‘500 leševa’ Rusa ostavljenih je istinit. 3. jurišna brigada je zahvalna na publicitetu o uspehu fronta“, saopštila je brigada.

Jedinica formirana iz nacionalističkog bataljona Azov objavila je i video snimak jednog od osnivača Azova, Andreja Bileckog, koji je rekao da su njegove snage „porazile“ rusku brigadu.

„U stvari, 6. i 7. bataljon i brigada su skoro potpuno uništeni, obaveštajna služba brigade je uništena, veliki broj borbenih vozila je uništen, a značajan broj vojnika je zarobljen. Napadi su izvedeni na teritoriju široku tri kilometra i dubinu 2,6 kilometara, a cela teritorija je potpuno oslobođena od ruskih okupacionih snaga“, saopštio je.

Snimci ruske bežanije

Na internetu su se ubrzo pojavili i snimci na kojima se vidi kao ruski vojnici sa fronta u Bahmutu beže „glavom bez obzira“.

Prema zvaničnim podacima, koje je objavila Ukrajina tokom ovih borbi ubijeno je 64 ruskih vojnika, dok ih je 87 ranjeno i mnogo više zarobljeno.

Ono što je apsurdno, jeste činjenica da se sve ovo događalo na dan kada se na Crvenom trgu u Moskvi održavala Parada pobede, na kojoj je ruski predsednik Vladimir Puti poručio svojim vojnicima da su oni najvažniji.

„Vaše borbene aktivnosti sada su od najveće važnosti. Od toga danas zavisi sigurnost zemlje kao i budućnost Rusije i našeg naroda“, rekao je Putin.

Vagnerovci tvrde: Još samo 742 metra do zauzimanja Bahmuta

Situaciju još konfuznijom čini to što su pripadnici Vagnera, u četvrtak objavili video na kome iznose tvrdnje suprotne onima koje je izneo njihov šef Prigožin.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Naime, oni tvrde da je gotovo čitav Bahmut pod njihovom kontrolom, a da im je do potpunog osvajanja ostalo još svega 742 metra.

„Zauzeli smo naselje oko škole, odnosno Nastavno-pedagoškog zavoda. Ako se ide dijagonalno putem od te zgrade, do izlaza iz grada ima 742 metra“, rekao je jedan od pripadnika Vagnera.

Sa druge strane, njihov šef Prigožin, danima u javnost iznosi drugačije podatke.

Jevgenij Prigožin,Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Tako je, upravo tokom Parade za dan pobede koja se održavala u Moskvi, objavio video na kom navodi da je ruska vojna jedinica pobegla sa svojih položaja u blizini Bahmuta.

„Danas je jedna od jedinica ministarstva odbrane pobegla sa jednog od naših bokova… razotkrivajući naše položaje“, naveo je Prigožin i ponovo upozorio da će njegova jedinica ovih dana napustiti Bahmut, ukoliko joj Kremlj ne dostavi neophodno oružje.

Optužio je vođe ruske vojske da pokušavaju da „prevare“ Putina.

Uz to, prethodne nedelje Prigožin je po prvi put zapretio ministru odbrane Sergeju Šojguu i komandantu ruskih snaga u Ukrajini Valeriju Gerasimovu i postavio ultimatum – ako Vagnerovi borci ne dobiju potrebnu municiju, 10. maja napuštaju Bahmut – grad koji pokušavaju da osvoje mesecima.

Pročitajte još:

„Ovi momci su Vagnerovci koji su danas umrli. Krv je još sveža. Sve ih snimite. Ovo su nečiji očevi i sinovi. A vi koji nam ne date municiju gorite u paklu! Vi sedite po svojim luksuznim foteljama, deca su vam zavisna od snimanja videa za Jutjub. Mislite da ste gospodari ovog života? Mislite da možete da raspolažete njihovim životima? Ako imate skladišta puna municije, onda možete“, rekao je Prigožin.

Tada mu je ona i obećana, i on je rešio da se smiri. Međutim, nešto kasnije je saopštio da municija nije primljena i da je dobio samo pretnju da će dezertere optužiti za izdaju.

Dakle, trenutno postoje tri različite „struje“ u Bahmutu, a koja od njih iznosi tačne podatke, postaće jasno kroz nekoliko dana.

BONUS VIDEO Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta