Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Lideri parlamentarnih stranaka Severne Makedonije nisu uspeli na višečasovnom sastanku kod šefa države da se dogovore oko datuma vanrednih izbora, koji su odloženi zbog pandemije koronavirusa.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, na sastanku je konsenzusom odlučeno da zdravlje gradjana ostaje prioritet i da se zatraži mišljenje Komisije za zarazne bolesti o merama i protokolima koji treba da se poštuju pri održavanju izbornog procesa u vreme pandemije COVID-19.

Državna izborna komisija, dodaje se, treba da dostavi mišljenje o rokovima koji su potrebni za završavanje priprema za sprovodjenje izbornog procesa, a od Kancelarije OEBS/ODIHR biće zatraženo mišljenje kada bi mogli da pošalju posmatračku misiju.

„Početkom iduće sedmice ponovo će biti održan liderski sastanak na kojem će se diskutovati o daljim koracima“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

Lider vladajućeg SDSM Zoran Zaev je, nakon sastanka u predsedničkoj vili „Vodno“, rekao da su za vreme razgovora projektovani odredjeni datumi i da su se svi saglasili da izbori treba da budu 22 dana nakon ukidanja vanrednog stanja.

On je pre dva dana u ime koalicije oko SDSM nazvane „Možemo“ predložio da vanredni parlamentarni izbori budu 14. juna, na šta je lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izneo mišljenje da su za pripremu izbora potrebna dva meseca od završetka vanrednog stanja.

Vanredni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji trebalo je da budu održani 12. aprila, ali su odloženi odlukom vlade u Skoplju odmah nakon uvodjenja vanrednog stanja zbog epidemije COVID-19.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar