Milorad Dodik, Svesrpski sabor, koktel Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da je u Istanbulu uspeo da se dogovori o početku izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Dodik je za sarajevski Avaz rekao da je reč o deonicama Vardište-Sarajevo i kroz Distrikt Brčko, što je na trasi koridora Sarajevo-Beograd-Sarajevo kroz Republiku Srpsku.

Naveo je da su dogovorene deonice od 130 kilometara od Donjeg Vardišta kod Višegrada do Istočnog Sarajeva i 33 kilometra kroz Distrikt Brčko.

Dodik je rekao da je definisan „značajan deo uslova“ sa „jednom turskom bankom“, dodavši da iz „razumljivih razloga ne može reći o kojoj banci se radi“.

„Ali, obezbedili više od 500 miliona evra za izvođenje radova na prostoru RS i Brčko distrikta. Iza ovoga će, naravno, stojati RS“, rekao je on.

Po njegovim rečima, još predstoji da se, shodno međudržavnom ugovoru Srbije i BiH, najkasnije u oktobru u Predsedništvu BiH i Parlamentu BiH potvrdi konačan sporazum o izvođenju radova.

Dodik je istakao da bi se time završila formalna procedura i krenulo s pripremama za projektovanje i izvođenje, dodavši da na sastanku sa turskom kompanijom, sa kojom je pregovarano, nije bilo moguće razgovarati o trasi autoputa kroz Federaciju BiH.

„Za to su, naravno, nadležni federalni organi, ali verujem da će na bazi ovoga biti ubrzani i procesi za Federaciju BiH“, ocenio je on.

Dodik je još rekao da se jedinstveno radilo na ovom projektu, ali da je nastao problem u vezi s Federacijom BiH i trasom puta.

„Da li da ide prema Doboju, Tuzli. To, koliko znam, i dan-danas predstavlja problem. Međutim, ono što je važno, od toga se nije odustalo. Srbija je već izgradila svoj deo, na deonici od autoputa Beograd-Zagreb pa do Rače izgrađen je i most. Mi već gradimo deo od Rače do Bijeljine“, naveo je on.

Za RS je, kako je kazao, važan deo od Istočnog Sarajeva do Vardišta, jer bi na taj način bila rešena „putna izolovanost BiH“.

***

BONUS VIDEO – Dodik se do Nove godine povlači iz vlasti? „Pregovara s predstavnicima Zapada o amnestiji, kada dođe 5 do 12 odlazi u Moskvu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar