Foto: Privatna arhiva, EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

Pre samo dva meseca, Danska je proglasila pobedu nad koronavirusom. Sva ograničenja su ukinuta, kao i kovid propusnice, građani su bili euforični, a vlasti su zaključile da "kovid više ne predstavlja kritičnu pretnju po društvo". Sada je došlo do drastičnog preokreta - mere se vraćaju, kovid propusnice su ponovo u upotrebi. Lars koji živi u Kopenhagenu za Nova.rs kaže da se život preterano ne menja ponovnim uvođenjem mera - za one koji su vakcinisani.

POGLEDAJTE JOŠ:

Danci su doskoro vodili normalan život – noćni klubovi i restorani bili su dostupni bez kovid potvrde, javni prevoz nije zahtevao nošenje zaštitne maske, okupljanja velikog broja ljudi nisu bila zabranjena. Nažalost, povoljna situacija nije dugo trajala.

Danska, kao i mnoge zemlje širom Evrope, sada razmatra da li da ponovo uvede ograničenja dok se kontinent bori sa naletom slučajeva kovida koji je gurnuo region nazad u epicentar pandemije.

Lars Kitgaard Foto: Privatna arhiva

Lars iz Kopenhagena za naš portal kaže da je premijerka Danske Mete Fredriksen najavila ograničenja, kako bi se izbegao veliki priliv pacijenata u bolnice. Ipak, ona će se odnositi na manji deo populacije – one koji nisu primili vakcinu protiv koronavirusa.

„Od sledeće nedelje ponovo dobijamo kovid sertifikate za ulazak u restorane i klubove. To nije problematično za ljude koji su primili vakcinu. Oni koji nisu moraju da se testiraju gotovo svakodnevno, tako da će njima biti nezgodno. Ovo je i dodatni pritisak na njih da se vakcinišu“, rekao nam je Lars.

Svet se otvara, Evropa se zatvara

Danaska nije jedini takav slučaj u Evropi. Sada kada se drugi delovi sveta ponovo otvaraju i ukidaju restrikcije, stari kontinent se suočava sa teškom zimom koja može doneti dodatne mere i ograničenja.

Nove mere u Danskoj će biti predmet rasprave u parlamenta, ali Danska u toj nevolji nije sama. Austrija je ove nedelje zabranila nevakcinisanim ljudima da ulaze u restorane i hotele zbog porasta slučajeva, a Island je ponovo uveo maske i pravila socijalnog distanciranja nakon porasta broja zaraženih.

Foto: EPA-EFE/MARTIN ZIEMER

Stopa incidencije u Nemačkoj svakodnevno obara rekorde. Zemlja je u utorak zabeležila najvišu sedmodnevnu stopu zaraze od početka pandemije, sa 213,7 slučajeva na 100.000 ljudi, prema podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koh u zemlji.

Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe se nalaze u mogućoj krizi. Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno se obratio javnosti, prvi put nakon jula, zbog skoka broja zaraženih. Uprkos svemu, Velika Britanija ne planira da ponovo uvede ograničenja i izabrala je drugi način za borbu protiv virusa.

Stručnjaci upozoravaju: Spas je u vakcini 

„Nekoliko evropskih zemalja je sada usred svog četvrtog talasa korone“, saopštilo je ministarstvo zdravlja Danske.

Foto:EPA-EFE/MIKKEL BERG PEDERSEN

Evropska unija kao celina je svetski lider u vakcinaciji, sa 75 odsto odraslih koji su potpuno vakcinisani. Ipak, stopa vakcinacije u zemljama Evrope prilično je nejednaka. U teškoj epidemiološkoj situaciji sada su Rumunija i Bugarska, koje su vakcinisale samo 40 i 27 odsto stanovništva.

Evropa se sada okreće masovnoj vakcinaciji, u nadi da će delta plus soj i četvrti talas biti zaustavljeni.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare