Foto:EPA-EFE/MIKKEL BERG PEDERSEN

Danska želi da ponovo razmotri kovid kao "društveno kritičnu bolest", čime se otvara put za ponovno uvođenje digitalnih kovid propusnica, mesecima nakon što su ukinute, zajedno sa restriktivnim merama.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj potez, koji i dalje mora da se potvrdi u parlamentu, takođe će dozvoliti Danskoj da ponovo uvede neke mere ukoliko budu neophodne, preneo je AP.

Propusnica je uvedena 1. jula, ali je ukinuta 10. septembra, kada je Danska proglasila da se kovid više ne smatra „socijalno kritičnom bolešću“, navodeći kao razlog visok stepen vakcinacije.

Međutim, Danska trenutno, kao i brojne druge zemlje, beleži porast u broju obolelih, a zdravstvene vlasti navode da se broj novih infekcija i hospitalizacija povećava brže nego što je iko očekivao.

Ministar zdravlja Magnus Hojnike je rekao da bi kovid propusnice mogle da se odnose na noćne klubove, kafiće, autobuse za žurke i restorane u zatvorenom, ali i na skupove na otvorenom gde ima više od 2.000 ljudi.

Prema poslednjim podacima, oko 86 odsto ljudi starih od 12 godina pa naviše su dobili dve doze antikovid vakcine, dok je 87,4 dobilo bar jednu dozu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar