Foto: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

Posle gotovo dva meseca bez bilo kakvih epidemioloških mera, Vlada Danske je danas odlučila da ponovo uvede kovid potvrde zbog naglog povećanja broja zaraženih.

„Tim za praćenje epidemije preporučilo nam je da kovid klasifikujemo kao bolest koja preti društvu i da ponovo uvedemo propusnice i Vlada će to poštovati“, rekla je premijerka Mete Frederiksen na konferenciji za novinare, prenosi Index.

Krajem prošle sedmice zdravstvene vlasti su upozorile na opasnost preopterećenosti bolnica zbog kovida, gripa i drugih zaraznih bolesti. Danas je u Danskoj, peti dan zaredom, bilo više od 2.000 novozaraženih, a 36 obolelih je na intenzivnoj nezi.

„S kovid propusnicom se može živeti. Ona vam omogućava da budete mirni kada idete u bioskop ili na koncert. Njihovo ponovno uvođenje će zakomplikovati svakodnevicu onima koji nisu vakcinisani, a mislim da tako i treba da bude“, kazala je premijerka.

Kovid propusnce u Danskoj su prvi put uvedene na proleće, a ukinute su 10. septembra, kada je dnevni broj novozaraženih bio četiri puta manji nego sada.

U Danskoj je 85,9 posto starijih od 12 godina primilo dve doze vakcine.

BONUS VIDEO: Dr Popadić otkriva tri faktora zbog kojih smo brzo dobili vakcinu za koronu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar