vakcina korona
Ilustracija Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Katastrofalne brojke iz Crne Gore koja se već više od dve nedelje nalazi na prvom mestu u Evropi po broju novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, nedostatak medicinskog osoblja, strah i briga za najbliže i činjenica da vakcinacija u ovoj zemlji još nije počela, podstakli su neke Crnogorce koji imaju i srpsko državljanstvo da dođu i vakcinišu se u Srbiji. I oni nisu jedini - prema podacima Vladine kancelarije za IT i elektronsku upravu, u našoj zemlji je do sada vakcinisano oko 4.000 stranih državljana sa mestom prebivališta u Srbiji.

Pročitajte još:

Država Srbija, u kojoj (teorijski), može da se bira između vakcina više proizvođača – Fajzer/Bionteka, Sputnjika Ve i Sinofarma – postala je lider u regionu ali i u Evropi po broju vakcinisanih. Sve to je podstaklo mnoge državljane Srbije koji žive u okruženju gde vakcinacija sporo ili nikako ne teče, da ovde dođu na vakcinaciju.

Iz Vladine kancelarije za e-upravu objašnjavaju da za vakcinaciju preko eUprave mogu da se prijave stranci koji imaju prebivalište u Srbiji ili su u postupku dobijanja prebivališta. Kako nezvanično saznaje portal Nova.rs nekoliko zdravstvenih radnika, ali i političara iz Crne Gore, vakcinisali su se proteklih nedelja u Beogradu i za to platili 70 evra.

U Crnoj Gori je haos. Imam utisak da su svi oko mene zaraženi. Sve je više obolelih, a sad su pooštrili i mere i jedva sam dočekao da dođem u Srbiju samo da bih se vakcinisao. Rođen sam u Crnoj Gori, gde živim i radim, ali u Srbiji posedujem nekretninu i pre mnogo godina izvadio sam i srpske papire. Kada sam se prijavljivao za vakcinu, upisao sam se kao državljanin Srbije. Dobio sam termin vakcincije i istog dana seo u auto i došao da se vakcinišem“, priča za Nova.rs G.V. (45), iz Crne Gore, koji nas je zamolio da ostane anoniman.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Situacija u Crnoj Gori je alarmantna – vakcina nema, medicinskog osoblja takođe. U Herceg Novom, u opštoj bolnici Meljine pre neki dan je radio samo jedan lekar, a rukovodstvo lokalne samouprave apelovalo je na ministarku zdravlja da pošalje medicinski kadar u tu primorsku opštinu.

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore je 2. februara najavljeno da će prve vakcine protiv koronavirusa stići u Crnu Goru “narednih nekoliko dana”, a da se do marta očekuje i 150 hiljada kineskih vakcina, koliko je traženo i od proizvođača Fajzer. Međutim, još uvek nema zvanične informacije kada će se to desiti, kao ni kada će početi vakcinacija. Juče je najavljeno i da će prve doze ruske vakcine stići iduće nedelje – njih 5.000 do 15.000 doza.

Bojazan od ponovnog zatvaranja granica takođe postoji u Crnoj Gori, naročito zbog sve većeg zaražavanja koronavirusom. Trenutno je moguće u Srbiju neometano ući iz Crne Gore, ali zbog i dalje visokog broja zaraženih i umrlih u Srbiji, Krizni štab je upozorio da bi mogli da zatraže pooštravanje epidemioloških mera, što može da znači i zatvaranje granica.

Iz sveta i regiona čitajte:

„U Srbiju sam došao sa prijateljicom, i ona ima srpsku ličnu kartu. Ona se takođe prijavila i stigao joj je termin za vakcinaciju istog dana kada i meni. Da nema Srbije nikad se ne bismo vakcinisali, jer ko zna kada će to sve krenuti u Crnoj Gori. Iskreno, zbog sve više zaraženih plašim se da nam ponovo ne zatvore granice. Iako nadležni kažu da se to neće ponovo desiti, u strahu smo da bi moglo da se desi. Ništa nas više ne može iznenaditi. To je još jedan od razloga zašto smo požurili da se vakcinišemo, pre nego što nam možda ponovo spuste rampu“, priča naš sagovornik iz Crne Gore.

Premijerka Ana Brnabić, koja je uspešnu kampanju vakcinacije u Srbiji objasnila time što je Vlada Srbije imunizaciji pristupila sa zdravstvenog a ne geopolitičkog stava, najavila je da bi do kraja februara Srbija mogla da dobije i vakcinu četvrtog proizvođača, britansko-švedske Astra Zeneke. Ona je za medije rekla da se očekuje da stigne između 120.000 i 150.000 doza vakcina tog proizvođača. Navela je da je revakcinacija sa one koji prime AstraZeneka vakcinu tek posle 12 nedelja.

„Organizacija u Crnoj Gori po pitanju vakcinacije je očajna. Moram da priznam da je u Srbiji vakcinacija odlično orgranizovana. Oboje smo oduševljeni. Bili smo na Sajmu, nismo dugo čekali da dođemo na red. Izmerili su nam temperaturu, popunili smo papir za saglasnost, malo razgovarali sa lekarom i dobili vakcinu. Osećam se odlično, kao i moja prijateljica. Čini nam se da smo sad nekako sigurniji jer ipak se vraćamo u žarište, gde smo okruženi virusom, a sada smo delimično zaštićeni. Doći ćemo ponovo za tri nedelje na revakcinu i nadam se da do tada neće biti nikakvih problema“ sa osmehom priča G.V.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare