Foto: Printscreen/YouTube/EarthByte

Te ploče kreću se brzinom rasta noktiju, ali kad se milijarde godina skupe u 40 sekundi, otkriva se očaravajući ples, kontinenti se razilaze i periodično se rekombinuju, kako bi formirali superkontinente, rekao je jedan od autora studije o kretanju tektonskih ploča kroz Zemljinu istoriju.

Pročitajte još:

Tektonske ploče koje prekrivaju Zemlju poput slagalice, kreću se otprilike brzinom kojom rastu naši nokti, ali nakon nekoliko milijardi godina, to je dovoljno ta pređu čitavu planetu. Upravo to pokazuje video prikaz kretanja Zemljinih tektonskih ploča kroz čitavu njenu istoriju.

Naučnici su uspeli da naprave jedan od napotpunijih modela kretanja tektosnkih ploča ikada i saželi ih u 40 sekundi. U tom videu se vidi kretanje tektonskih ploča kroz istoriju i njihov međusobni uticaj, prenosi Sajens planet.

Svojim pomeranjem, tektonske ploče utiču i na klimu, obrasce plime, kretanja životinja i njihovu evoluciju, vulkansku aktivnost, proizvodnju metala i mnoge druge stvari. Tektonske ploče ne prekrivaju samo našu planetu, one su deo sistema koji utiče na sav život na površini Zemlje.

Na ljudskoj vremenskoj lestvici, kreću se godišnje u centimetrima, ali kao što se vidi u animaciji, kontinenti su tokom miliardi godina bili svuda. Mesto poput Antarktika, koje je danas hladno i negostoljubivo, nekada je bilo prilično lepa turistička destinacija na ekvatoru, rekao je naučnik Majkl Tetli sa Univerziteta Sidnej.

Razumevanje tih kretanja i uzoraka kretanja ključno je ako naučnici žele da predvide koliko će naša planeta biti nastanjiva u budućnosti i gde ćemo pronaći metalne resurse koji su nam potrebni za osiguravanje budućnosti s čistijom energijom, prenosi Sajens alert.

Kretanje tektonskih ploča se procenjuje proučavanjem geoloških zapisa, odnosno studijom magnetizma koja pruža podatke o istorijskim pozicijama podloga u odnosu na rotaciju Zemlje i tipovima materijala zarobljenim u uzorcima kamenja koji pomažu u slaganju delova slagalice prošlih geoloških ploča.

Tim naučnika  je pri izradi ovog modela i videa, odabrao i kombinovao samo modele koji najbolje odgovaraju, gledajući istovremeno na kretanja kontinenata te interakciju na rubovima tektonskih ploča.

Zemlja je neverovatno dinamična, s površinom koju čine ploče koje konstantno guraju jedna drugu na način koji je jedinstven samo za poznate kamene planete, rekao je Sabin Zahirović, naučnik sa Univerziteta u Sidneju.

Iz sveta i regiona čitajte:

Te ploče kreću se brzinom rasta noktiju, ali kad se milijarde godina skupe u 40 sekundi, otkriva se očaravajući ples. Okeani se otvaraju i zatvaraju, kontinenti se razilaze i periodično se rekombinuju, kako bi formirali superkontinente, rekao je on.

Što dalje naučnici gledaju u prošlost, to je teže proceniti kako su se ploče kretale, a u ovom slučaju posebno su pažljivo mapirane ere neoprotezoik i kambrijska era (period od pre milijarde do 520 miliona godina), kako bi se podudarale s novijim podacima sa kojima naučnici raspolažu.

Pitanje koje i dalje ostaje je kako su se te ploče uopšte formirale, ali svaki novi podatak pomaže naučnicima u razumevanju praistorije Zemlje, a to znači i pronalazak nestalih ploča u nekim modelima.

Tim naučnika ipak priznaje da njihovom radu nedostaju finiji detaji, ali se nadaju da njihov rad može da posluži kao izvor za dalje studije o proučavanju kretanja tektonskih ploča.

Naša planeta je jedinstvena u načinu na koji je pogodna za život. A to je moguće samo zato što geološki procesi, poput tektonike ploča, omogućuju sistem koji podržava život na planeti, rekao je naučnik Ditmar Muler.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar