Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Srbija je uspešna u vakcinisanju zato što je veoma rano donela odluku da nabavka vakcina bude prioritet i da to ne posmatra kao geopolitičko, već isključivo zdravstveno pitanje, istakla je danas premijerka Ana Brnabić u intervjuu američkoj televiziji CNN.

Ona je navela da je razlog uspešnog procesa imunizacije stanovništva i sprovedena digitalizacija.

„Odlučili smo se da idemo direktno u pregovore sa raznim proizvođačima, ne smatrajući to geopolitičkim pitanjem, već onim što to i jeste – zdravstenim pitanjem, a sve samo sa jednim ciljem, a to je da dobijemo što pre cepiva“, objasnila je ona.

Brnabić je podsetila da je Srbija možda bila prva zemlja u svetu koja je potpisala ugovor sa Fajzerom, kao i druga u Evropi koja je dobila njihovu vakcinu.

„Bili smo i prva zemlja u Evropi koja je potpisala ugovor sa kineskim Sinofarmom i dobili smo prvi njihove vakcine. Mi smo odlučili da ovo pitanje tretiramo kao ključno“, podvukla je ona.

Brnabić je, kao drugi razlog uspešnosti procesa vakcinacije, navela digitalizaciju javnih servisa, što je bio prioritet u protekle četiri godine.

„To nam je omogućilo da veoma brzo imamo pametan sistem koji čini ovaj proces veoma lakim za građane, transparentnim i za nas lako za upravljanje“, dodala je ona.

Brnabić je rekla da ne želi da učestvuje u raspravama da li je trebalo nabavljati samo zapadne vakcine ili i ruske i kineske, rekavši da veruje da je pitanje vakcinacije prioritetno širom sveta, pitanje spašavanja života, a da to nema veze sa politikomm i geopolitkom.

Kao kandidat za prijem u EU, dodala je, fokus Srbije jeste put ka članstvu, podsetila je ona dodajući da je Srbija učestvovala u svim naporima Unije za razvoj i dobijanje vakcina.

„Kao mala zemlja mi smo donirali 2,1 milion evra preko Evropske komisije za razvoj vakcine u korist svih nas. Takođe smo i deo mehanizma Kovaks, ali smo mislili da bi bilo dobro da pokrenemo i direktne pregovore sa proizvođačima“, ukazala je Brnabić.

Kazala je da su prve vakcine koje su došle u Srbiju bile Fajzerove, ali da su i Sinofarmova i Sputnjik vakcina bezbedne i efektivne, što je jedino bitno.

Kazala je i da očekuje da do kraja ovog meseca Srbija dobije i prve isporuke AstraZeneka vakcina.

„Radimo sve što možemo da osiguramo da se naši građani vakcinišu, da budemo bezebdni, da se život i privreda vrate normalnosti što je pre moguće“, ukazala je ona.

Na pitanje da li u ovom trenutku nije bilo lakse što Srbija nije u EU, kao što je to slučaj sa Velikom Britanijom, zemljom koja prednjači u vakcinaciji, Brnabić je kazala da ne može to reći.

„Zemlje članice EU imaju mnogo benefita koje mi nemamo, uključujući budžetsku podršku za oporavak posle kovid krize“, dodala je ona.

Ukazala je da je očekivala da će multilateralizam da prevlada i da će svi postaviti kao zajednički prioritet podršku razvoju, proizvodnje vakcina, sa ciljem povećanja kapaciteta.

„Mislim na kraju dana da će EU dobro obaviti svoj posao. Možda je kasno startovala, ali izaćiće snažnija iz svega ovoga“, uverena je premijerka.

Na konstataciju da u Srbiji građani mogu da biraju vakcine i pitanje koje vakcine najviše žele, Brnabić je prenela da velika većina kaže da želi da se vakciniše bilo kojom vakcinom koju imamo jer su sve bezbedne.

„Mi pratimo sve procese odobrenja vakcina u zemljama porekla, ali i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i EU. Naša Agencija za lekove, tako je, registrovala Fajzerovu vakcinu dan posle odobrenja nadležne ustanove u SAD, i par dana pre EU. Imamo duple, a i trostruke standarde bezbednosti koje primenjujemo. Čekamo najpre da neko registruje, pa onda analiziramo svu dokumentaciju i uzorke“, objasnila je Brnabić.

Zbog toga, uverena je, građani apliciraju za bilo koju vakcinu.

Dodala je da je kineska vakcina veoma popularna, ali i zato što je najviše imamo na raspolaganju. Podsetila je da je sinoć dočekala novu pošiljku od pola miliona vakcina iz Kine.

„Najvažnije je da se građani vakcinišu, nije važno kojom“, rekla je ona.

Upitana za epidemiološke mere Brnabić je kazala da Srbija pokušava da pronađe oprezan balans između potrebnih zdravstvenih mera, privrede i psihičkog stanja građana kojima je dosta restrikcija.

„Uspešni smo jer su građani disciplinovani, a i poslodavci, te i pre svega ugostitelji koji cene što mogu da rade, pa pomažu u sprovođenju mera. To sve daje rezultate“, objasnila je Brnabić.

Podsetila je da je Srbija imala najpre najrestriktivnije mere u svetu i da od tada pokušava da balansira između omogućava što slobodnijeg života i rada uz potrebne mere i stalno praćenje razvoja situacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar