Grafika: Slađana Đermanović (Izvor; Univerzitet Džons Hopkins)

Opuštanje stanovništva i popuštanje mera je, prema mišljenju velikog broja stručnjaka, glavni razlog za trend rasta zaraženih i preminulih u regionu. Koronavirus i dalje razara čitav svet, čak i Evropu u kojoj je krajem prošle godine počela masovna vakcinacija, a u neki zemljama regiona - prvenstveno Crnoj Gori - još uvek nije distribuirana ni doza.

Grafički prikaz broja zaraženih i preminulih na osnovu podataka Univerziteta Džons Hopkins pokazuju sveukupni trend rasta poslednjih nedelja, a potom blagi pad poslednjih dana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U Crnoj Gori je, ipak, situacija kompleksnija i broj novozaraženih i dalje raste.

 

Grafika: Slađana Đermanović (Izvor; Univerzitet Džons Hopkins)

 

Crna Gora najgora u Evropi

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da su u protekla 24 sata registrovana 623 nova slučaja zaraze koronavirusom od 2.237 testiranih uzoraka, a preminulo je devet ljudi.

Hitna reakcija nadležnih je izostala i uprkos zvaničnoj statistici – Crna Gora se već dve sedmice nalazi na prvom mestu u Evropi po broju novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, među 45 zemalja, kako su pisale podgoričke Vijesti.

 

 

Grafika: Slađana Đermanović (Izvor; Univerzitet Džons Hopkins)

Pročitajte još:

Tokom prošle sedmice u ovoj zemlji zabeleženo je 573,3 novoinficiranih na 100.000 stanovnika, a među prvih deset zemalja sa najlošijom epidemiološkom situacijom nema nijedne susedne države.

Epidemiološka situacija u Herceg Novom je alarmantna, u opštoj bolnici Meljine juče je radio samo jedan lekar, a rukovodstvo lokalne samouprave apelovalo je na ministarku zdravlja Borovinić Bojović da pošalje medicinski kadar u tu primorsku opštinu.

Predsednik Opštine Budva Marko Carević ponovo je juče pozvao građane i institucije na odgovornost. On je za agenciju Mediabiro kazao da je veoma važno spasiti turističku sezonu.

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore je 2. februara najavljeno da će prve vakcine protiv koronavirusa stići u Crnu Goru “narednih nekoliko dana”, a da se do marta očekuje i 150 hiljada kineskih vakcina, koliko je traženo i od proizvođača Fajzer. Međutim, još uvek nema zvanične informacije kada će se to desiti, kao ni kada će početi vakcinacija. Tema vakcina je još jedan povod za međusobne optužbe na relaciji Zdravka Krivokapića i predsednika Mila Đukanovića.

U Bosnu i Hercegovinu stigao britanski soj

Bosna i Hercegovina, sudeći prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, poslednjih nedelja čak beleže pad u broju zaraženih, ali je u ovoj zemlji registrovan slučaj britanskog soja virusa.

U Bosni i Hercegovini je britanski soj koronavirusa otkriven među 23 sekvencionarana uzorka, saopšteno je u utorak, 9. februara na pres konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Sarajevski portal Kliks pisao je prethodno, ozivajući se na svoja saznanja, da je britanskim sojem koronavirusa bio zaražen jedan strani državljanin koji je kao turista boravio u Sarajevu.

Grafika: Slađana Đermanović (Izvor; Univerzitet Džons Hopkins)

Agencija za lekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobrila je upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, a prema rečima direktora Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Branislava Zeljkovića, vakcinacija će početi u petak.

Pročitajte još:

Republika Srpska uvezla je 2.000 doza vakcine Sputnjik V.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić ranije je rekao da se u drugoj polovini februara očekuje 200.000 doza vakcine Sputnjik za 100.000 ljudi i isto toliko do polovine marta, a tokom februara očekuju se i prve količine vakcina iz Kovaks mehanizma za Bosnu i Hercegovinu.

„Britanski mutant“ i u Hrvatskoj

Štab civilne zaštite saopštio je da je u protekla 24 sata od posledica koronavirusa u Hrvatskoj umrlo 14 osoba, a od 6.829 testiranih, registrovano je novih 577 slučajeva zaraze koronavirusom.

Štab je objavio da su u Hrvatskoj registrovana tri slučaja novog, britanskoj soja koronavirusa, dok je Hrvatski institut za javno zdravlje saopštio da ima podatke za osam pacijenata.

Grafika: Slađana Đermanović (Izvor; Univerzitet Džons Hopkins)

U Hrvatskoj je 8. februara počela distribucija 25.200 doza vakcina Moderne i AstraZeneke, a biće vakcinisani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar