Kramatorsk Ukrajina napad na stanicu
Kramatorsk Ukrajina napad na stanicu Foto:EPA-EFE/DONETSK REGIONAL STATE ADMINISTRATION/ FADEL SENNA / AFP / Profimedia/Hervé BAR / AFP / Profimedia

BBC tvrdi da su tokom istrage dešavanja u Ukrajini navodno pronašli jasne dokaze da je kasetna bomba, koju su mnoge zemlje zabranile međunarodnim pravom, korišćena u napadu na železničku stanicu u Kramatorsku prošle nedelje.

Ovo oružje isporučuje teret bombi koje se rašire i eksplodiraju na širem području.

Više od 50 ljudi je poginulo kada je projektil 9. aprila pogodio železničku stanicu u Kramatorsku koja je bila puna onih koji su pokušavali da se evakuišu iz grada.

Više od 120 država pristalo je na sporazum o zabrani upotrebe ovog oružja, ali ne i Rusija i Ukrajina.

Koji dokazi postoje o kasetnom oružju?

Novinari BBC-ja koji su posetili stanicu nakon napada našli su jasne obrasce na terenu koji dokazuju upotrebu bojeve glave sa kasetnom municijom.

Kasetne bombe obično raspršuju fragmente oko mesta glavnog udara projektila, ostavljajući udubljenja koja pokazuju znake na kojima je došlo do udara.

Jedna zgrada u blizini stanice takođe je pokazala takav razbacani uzorak duž bočne strane, u blizini veće rupe napravljene u zidu.

Svedoci su novinarima Vašington posta, koji su bili na licu mesta ubrzo nakon napada, rekli da su čuli „početnu eksploziju praćenu sa dodatnih četiri do pet eksplozija“.

Posle napada pronađeni su ostaci rekate Točka-U iz sovjetske ere. To je balistička raketa kratkog dometa sa jednom bojevom glavom koja može biti opremljena kasetnom bojevom glavom koja nosi 50 bombi, koje mogu detonirati pri udaru.

Postoje dokazi da je Rusija ranije rasporedila ovu raketu, iako i Ukrajina takođe ima ovo oružje u svom arsenalu, prenosi BBC. Rusija je ranije negirala da ga je koristila u Donjeckoj i Luganskoj oblasti Ukrajine, ali su te tvrdnje sporne.

Šta kaže vojni stručnjak?

Sidart Kaušal, ekspert za rakete u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI), rekao je da je oznaka udara prilično konzistentna sa podmunicijom poput 9H24, kasetne municije iz sovjetskog doba koju može da nosi raketa Točka.

On je pokazao na prilično plitak centralni krater i tragove fragmentacije, koji izgledaju kao da idu u jednom pravcu, što je u skladu sa podmunicijom tog oblika.

„Ovo je u skladu sa tačkom fragmentacione podmunicije – tako da je ovde korišćena kasetna bomba“, dodao je.

BBC je pokušao da identifikuje mesto lansiranja projektila, koristeći video i slike sa društvenih mreža, ali do sada to nije bilo moguće utvrditi.

Zašto je kasetna municija zabranjena?

Upotreba ovog oružja je izazvala oštru kritiku grupa za ljudska prava, zbog štete koju nanosi civilima u zonama sukoba.

Ovo oružje može da ispusti čak 50 bombi u radijusu do 400 metara, sa potencijalom da dovede do velikih civilnih žrtava u gusto naseljenim područjima.

PROČITAJTE JOŠ:

Postoji i rizik koji oni predstavljaju kada neka od podmunicije ne eksplodira, što je uobičajeno za stare sovjetske rakete, koji su decenijama zastarele, kao što je Točka.

Konvencija o kasetnoj municiji iz 2008. godine zabranjuje upotrebu ovog oružja, ali Rusija i Ukrajina nisu potpisnice sporazuma.

Ranije tokom sukoba su postojale optužbe da ruske snage koriste kasetnu municiju u oblasti Harkova, što je dovelo do toga da Međunarodni krivični sud objavi da otvara istragu.

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar