Đorđa Meloni i Ilon Mask Foto:EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/US PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE

Jedan od najbogatijih ljudi sveta, ali i čovek koga prate mnoge kontroverze, Ilon Mask uručio je italijanskoj premijerki Đorđi Meloni nagradu „Global Citizen“ Atlantskog saveta, a od tada kruže glasine da se između njih dešava nešto više od poznanstva ili prijateljstva.

Pre godinu dana, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je počašćen ovom nagradom u Njujorku. Ove godine, u centru pažnje bili su kontroverzni tehnološki milijarder Ilon Mask i liderka desnice Italije, Đorđa Meloni.

U ponedeljak uveče,  Mask je dodelio Meloni nagradu, a njena ideja je bila da joj baš on uruči nagradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, posmatrajući događanja na bini teško je bilo ne primetiti simpatije koje očigledno postoje između njih.

Mask, koji je u poslednje vreme pružao podršku Donaldu Trampu na predstojećim predsedničkim izborima u SAD-u, predstavio je Meloni rečima hvale. Između ostalog, rekao je da je Đorđa „neko ko je čak lepši iznutra nego spolja“, kao i da je „autentična, iskrena i promišljena“.

„To se ne može uvek reći za političare“, dodao je Mask, aludirajući na kolege Đorđe Meloni, što je izazvalo smeh u publici.

Italijanska premijerka je na pohvale odgovorila istim tonom. Rekla je Ilonu Masku da je genije, prenosi Politico.

Njih dvoje su se ranije više puta sastajali, a Meloni je prošle godine ugostila milijardera u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Rimu, gde su razgovarali o zajedničkim interesima, poput opadajuće natalitetne stope na Zapadu i potencijala veštačke inteligencije. Mask je takođe bio gost govornik na političkom festivalu koji je u decembru organizovala stranka Đorđe Meloni, Braća Italije.

Nakon Maskovih laskanja i kratkog zagrljaja, Meloni, koja je postala prva žena premijerka Italije pre skoro dve godine, iskoristila je 15-minutni govor da iznese svoju viziju zapadnog konzervativizma.

Đorđa Meloni i Ilon Mask Foto:Tanjug/AP Photo/Michelle Farsi

Osim kratkog pomena o italijanskoj podršci Ukrajini, Meloni se klonila savremenih geopolitičkih pitanja. Umesto toga, započela je opširno izlaganje svoje konzervativne filozofije. Meloni je započela strastvenu odbranu vrednosti Zapada i „civilizacije izgrađene tokom vekova“.

„Patriotizam je najbolji odgovor na dekadenciju“, rekla je.

„Braniti naše duboke korene je preduslov za ubiranje zrelih plodova“, izjavila je italijanska premijerka, pa dodala:

„Zapad je sistem vrednosti u kojem je osoba centralna, muškarci i žene su jednaki i slobodni, i stoga je sistem demokratski i zasnovan na vladavini prava. Pitam se — da li su to vrednosti kojih bi trebalo da se stidimo?“

Nakon ovog govora, Meloni je dobila aplauz od Maska, koji je sedeo za stolom pored svoje majke, Maje Mask.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare