Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/EVGENIY PAULIN/SPUTNIK/KREMLIN

Rusi predsednik Vladimir Putin pokušava da izvrši pritisak na Evropu preko gasa. Razlozi su brojni - od sankcija koje se konstantno uvode Rusiji pa sve do situacije oko Severnog toka 2.

PROČITAJTE JOŠ:

Budući da su građevinski radovi na ruskom energetskom gasovodu gotovi, kritičari sada kažu da Kremlj veštački povećava cene gasa u pokušaju da ubrza dugotrajan proces sertifikacije i učini gasovod operativnim.

Rusija se već nekoliko nedelja suočava sa optužbama da namerno nije uspela da zadovolji povećanu potražnju Evrope za gasom, što je dovelo do naglog rasta cena i alarmantno niskog nivoa skladištenja širom kontinenta. Mnogi analitičari veruju da je cilj Moskve da podstakne potrebu za Severnim tokom 2 kako bi zaobišla mnoga pravna i birokratska odlaganja koja još uvek sprečavaju gasovod da isporučuje gas iz Rusije u Nemačkoj preko Baltičkog mora.

Foto: Shutterstock

To bi moglo da odloži primenu gasovoda mesecima pa verovatno čak i više od godinu dana, prenosi atlanticcouncil.org.

Od svog početka, projekat Severni tok 2 je naišao na ogorčeno protivlenje sa obe strane Atlantika. Evropski parlament je glasao protiv tog gasovoda, dok se centralnoevropske zemlje poput Poljske, plaše da će ojačati rusku kontrolu nad regionalnim energetskim tržištima i povećati Putinovu sposobnost da ucenjuje svoje susede.

Mnogi Ukrajinci vide gasovod kao ekonomski neopravdano geopolitičko oružje direktno upereno protiv njihove zemlje. Oni tvrde da je cilj Severnog toka 2 da okonča oslanjanje Moskve na ukrajinski tranzitni sistem gasa, što potencijalno otvara put ka većoj eskalaciji.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

Nemačkoj trenutno ne odgovara da ulazi u konflikt sa Moskvom, što zbo Severnog toka 2, što zbog toga što ih čekaju izbori parlamentarni izbori.

Jurij Vitrenko, izvršni direktor ukrajinskog energetskog giganta Naftogasa, veruje da nema sumnje da je sadašnja nestašica gasa namerna smicalica Moskve koja bi trebala da pokrene sankcije i Nemačke i SAD-a.

„Ono što Rusija trenutno radi je namerno uskraćivanje isporuka gasa Evropi. Moskva obustavlja isporuke gasa kako bi primorala Evropu da prihvati Severni tok 2 i da ga sertifikuje pre nego što američki kongres uvede dodatne sankcije. Ruske akcije predstavljaju simbol naoružavanja gasom. Svako ko odbije da prizna šta Moskva radi, posebno kada to učini tako otvoreno, šalje opasnu poruku Rusima da mogu da koriste gas da ucene Evropu i da se izvuku iz toga“, navodi on.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL VOSKRESENSKIY/SPUTNIK/KREMLIN

Međutim, Nemačkoj trenutno ne odgovara da ulazi u konflikt sa Moskvom, što zbog Severnog toka 2, što zbog toga što ih čekaju izbori parlamentarni izbori.

Takođe, mnogi smatraju da se opravdano postavlja i pitanje da li je Rusija dočekala svojih pet minuta i odlučila da se osveti Evropskoj uniji zbog brojnih sankcija koje su joj uvođene tokom proteklih godina, a koje su se samo uvećavale.

Poslednja situacija u nizu jeste ona kada je otrovan ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni koji se potom lečio u Nemačkoj. Kada je se vratio u Rusiju odmah je uhapšen i osuđen na dve i po godine zatvora. Na ovo su reagovali i zvaničnici EU i SAD-a i nisu bili nimalo naklonjeni Rusiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar