Foto:shutterstock

Uprava policije Crne Gore zatražila je danas pomoć od Federalnog istražnog biroa (FBI) kako bi pokušali da uđu u trag, koja organizacija ili pojedinac stoji iza serije pretećih mejlova, koji su u protekla dva dana stizali na adrese gotovo svih škola, vrtića i institucija u Crnoj Gori.

Podgoričkim Vijestima je u vrhu Uprave policije rečeno da oni u ovom trenutku nemaju podatak odakle preteći mejlovi stižu, te da su zbog toga tražili pomoć i od američkog FBI.

„U komunikaciji sa tom obaveštajnom agencijom nam je rečeno da će biti teško da se otkrije ko stoji iza serije uznemirujućih pretnji“, rekao je sagovornik iz policije.

Osim Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost u potragu za pošiljaocima pretećih mejlova, koji već dva dana pokušavaju da parališu sistem u Crnoj Gori, uključene su i policije i službe regiona, ali i Evrope.

Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Novi talas pretnji bombaškim i drugim napadima počeo je u četvrtak rano ujutro kada je za samo nekoliko minuta mejl sa uznemirujućom porukom: “Eksploziv u zgradi”, stigao na adrese najmanje 120 crnogorskih škola i institucija.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, prvi mejl sa pretećom sadržinom, ispisanom na ćirilici, stigao je u jednu od nikšićkih škola i u Skupštinu Crne Gore, gde je navedeno da će navodno “bombaši samoubice izvršiti detonacije u narednih nekoliko minuta”…

Lažne pretnje poslate su sa adrese – stealthypost.org, a u obraćanju pošiljaoci su naveli da su “Alahovi ratnici ujedinjeni u organizaciji – Riiadus”.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Najavljujemo početak specijalne operacije uništenja Crne Gore”, pisalo je u uvodnom delu pretećeg mejla.

Pročitajte još:

U četvrtak u popodnevnim časovima novi preteći mejlovi stigli su na adrese još 40-ak institucija, mahom sudova i tužilaštava, zbog čega su kancelarije evakuisane, a policija nakon pregleda utvrdila da su pretnje bile lažne.

Pretnje bombaškim napadima nastavile su se i jutros, a mejlovi sa dve različite uznemirujuće poruke, prema nezvaničnim informacijama, stigli su na oko 140 adresa institucija.

Tokom jutra mejlovi su stigli i na adrese vrtića, tako da su deca evakuisana nešto posle devet časova.

BONUS VIDEO Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori