Foto: Ana Marković/Nova.rs

Crna Gora uvela je danas nove mere koje se, prvenstveno, odnose na uslove za ulazak u zemlju.

Kako je saopšteno na preskonferneciji u Podgorici, ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim državljanima i strancima samo ukoliko poseduju jedan od četiri sedeća dokaza:

Da je potpuno vakcinisan/a ili vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv COVID-19;

Da poseduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata;

Da poseduje dokaz da je osoba prebolela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

Da poseduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati.

Još jedna mera koja se uvodi je samoizolacija u trajanju od 14 dana za one koji ne ispunjavaju gorenavedeni spisak uslova.

„Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mestom boravka u Crnoj Gori, ne poseduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test“, kazao je direktor Instita za javno zdravlje Igor Galić.

„S druge strane, u Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Severne Makedonije. To se odnosi na državljane Crne Gore i na državljane navedenih zemalja“, pojasnio je Galić.

„Svi koji ulaze u Crnu Goru dužni su da poštuju zdravstvene mere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje koje je dostupno na svim graničnim prelazima i na internet stranici Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje“, dodao je.

Bez muzike u zatvorenim objektima

Ugostiteljski objekat je, kako kaže dužan da poštuje propisane mere, i podseća da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.

„Prostore iz oblasti kulture koje podrazumevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posetiti ukoliko lice poseduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mera“, rekao je on.

Školski čas pola sata, na sahranama do 10 osoba

Zabranjeno je, kaže, prisustvo i zadržavanje više od 50 punoletnih lica na otvorenom javnom mestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl.) uz poštovanje propisanih mera (nošenje maske i držanje distance).

„Preporuka Vlade je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata. Sahrane umrlih lica obavljaju se uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski. Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv COVID19 infekcije“, rekao je Galić, uz napomenu da će mere biti na snazi od 21. avgusta do 10. septembra.

Epidemiološka situacija postaje sve zahtevnija, kazao je Galić, i pod budnim je nadzorom zdravstvenog sistema.

BONUS VIDEO: Požari u Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare