Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/EPA-EFE/Boris Pejovic

Nakon što je crnogorski predsednik Milo Đukanović de fakto odbio da potpiše Zakon o slobodi veroispovesti, oglasili su se lideri više stranaka koji su upozorili da Crnu Goru očekuje ozbiljna institucionalna kriza.

Pročitajte još:

Predsednik DNP i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ranije danas predvideo je da predsednik Crne Gore Milo Ðukanović neće potpisati Zakon o slobodi veroispovesti i upozorio je da Crnu Goru očekuje ozbiljna institucionalna kriza.

Knežević je u izjavi za Minu rekao da, s obzirom na to da je poslanik Dragutin Papović saopštio da Ðukanović neće potpisati taj zakonski akt, već će ga vratiti parlamentu, kao što je i učinio, skupština ima rok od 15 dana da se ponovo izjasni.

Knežević je objasnio da se Skupština ponovo određuje prema zakonu, bez ikakve rasprave, i prosleđuje taj zakonski akt Ðukanoviću, kada će on, po Ustavu i zakonu, biti obavezan da ga potpiše.

Knežević je rekao da, ukoliko Ðukanović to ne učini, Crna Gora ulazi u dodatnu institucionalnu krizu.

„I jasno je da fraze i narativi o kohabitaciji sa Ðukanovićem nemaju nikakvog osnova, jer smo videli kako su se ovih dana ponašali Demokratska partija socijalista (DPS) i Državna izborna komisija (DIK), koja je na skandalozan i kriminalan način dala sebi za pravo da zaustavi verifikaciju mandata poslanice URA-e“, naveo je Knežević.

On je rekao da lideri stranaka parlamentarne većine i premijer Zdravko Krivokapić moraju zauzeti jasan stav u vezi sa institucionalim i ustavnim opstrukcijama.

„Jasno je da se odlazeći režim, to jeste sadašnja opozicija, nikako ne može pomiriti sa porazom i pokušaće na svaki način da podriva ustavni poredak Crne Gore“, rekao je Knežević.

On smatra da će poslednja dešavanja u Skupštini uticati na odnose između vlasti i opozicije i na kohabitaciju sa predsednikom države.

„U ovom trenutku imamo dodatno podeljenu Crnu Goru, uz jasne političke stavove opozicije predvođene DPS-om da će do daljnjeg bojkotovati rad Skupštine i skupštinskih odbora“, rekao je Knežević.

On je, pre nego što je saopšteno da je Ðukanović taj zakon vratio parlamentu, naveo da sve što se dešava u vezi sa tim aktom tumači kao predkongresne igre između Ðukanovića i potpredsednika DPS-a i bivšeg premijera Duška Markovića.

„Jer je jasno da će Ðukanović pokušati da očisti stranku od starih kadrova i dovede neke mlade lavove, a da će Marković takođe pokušati da zadrži svoj uticaj i da na mesta odlučivanja u stranci dovede svoje ljude, ili čak samog sebe“, kazao je Knežević.

Ponovio je i da je neophodna „demontaža Ðukanovićevog režima“.

„Sama činjenica da je DIK odbila da verifikuje mandat poslanici URA govori o tome da nismo na pravi način ušli u demontažu i da će poražene snage, predvođene DPS-om, gde god se nalaze njihovi ljudi na mestima odlučivanja, pokušati na svaki način da opstruiraju proces tranzicije vlasti“, naveo je, između ostalog, Knežević.

Iz sveta i regiona čitajte:

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić nazvao je „potezom očajnika“ to što je predsednik Milo Ðukanović danas vratio parlamentu na ponovno razmatranje niz zakona, među kojima i izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, Milačić kaže da to „očajnički potez čoveka koji se ne miri sa voljom naroda, pa koristi poslednje prilike da dodatno radikalizuje društvo i pokuša dodatno da raspiri podele u Crnoj Gori, što mu više nikada neće proći“.

Uticajem na Državnu izbornu komisiju na dan glasanja u parlamentu o pomenutim zakonima, kao i, kako navodi, „nacionalističkim skupom“ ispred Skupštine, Ðukanović je postavio temelj za današnju odluku.

Milačić kaže da odluka Ðukanovića da vrati zakone nema legitimitet, ali ipak ima ustavno utemeljenje, za koje se crnogorski predsednik „sada hvata“.

Ðukanović to čini, ističe Milačić, ne iz razloga ustavnosti, već upravo suprotno, podrivanja volje naroda, i, u suštini, samim tim, protiv-ustavnog delovanja.

„Vraćanje Zakona o slobodi veroispovesti na ponovno odlučivanje Ustav možda može i da otrpi, ali građani neće: narod je nedvosmisleno i za istoriju kazao šta misli o njemu, kroz godinu najdostojanstvenije borbe u litijama, te izglasavanjem na prethodnoj sednici Skupštine poručio da ni po koju cenu neće odustati od borbe protiv bezakonja i od borbe za dostojanstvo sopstvene Crkve“, naveo je Milačić.

Smatra da, kako kaže, Ðukanović očigledno nije naučio lekciju koju je dobio nakon što je pre godinu potpisao diskriminatorni Zakon, pa sada „ponovo srlja i politički tone u živom blatu svoje anti-narodne, anti-demokratske i anti-civilizacijske politike“.

„Tada, donošenjem neustavnog Zakona ujedinio je narod i time zapečatio svoju političku karijeru, na čemu smo mu zahvalili. I sada mu hvala što odlukom o vraćanju Zakona na ponovno odlučivanje, nam daruje priliku da ga još jednom porazimo“, poručio je Milačić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar