Crkva Sv. Save Njujork
Foto: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodelio je Sabornoj crkvi Svetog Save na Menhetnu nagradu "Lusi G. Mozes" za restuarciju hrama nakon požara.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ova nagrada se dodeljuje svake godine već više od tri decenije za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejzaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, verske i javne zgrade.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena prošle jeseni, kada je srpska svetinja stavljena pod krov – odnosno obnovljena spolja.

Saborna crkva Svetog Save bila je jedna od 12 odlikovanih za 2020. godinu, a nagrada je 6. maja uručena Njegovom preosveštenstvu episkopu istočno-američkom Irineju, prenose beogradski mediji.

Crkva na Menhtenu, koja je izgrađena u gotskom stilu pre skoro 170 godina, u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve (SPC) od 1943. godine.

U ovom hramu, koji je SPC otkupio od Episkopalne njujorške crkve, 1943. godine održan je poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare