Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Mađarska vlada u proteklih 10 godina donirala je više od 70 miliona evra za sport, crkve i medije u Vojvodini, navodi se u objavljenom istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), čiji sagovornici to tumače kao pokušaj premijera Viktora Orbana da širi uticaj na ovim prostorima.

Sportska akademija, skupa ograda za fudbalski teren u crkvenoj porti, obnova i rad crkvi čiji sveštenici pozivaju da se glasa za Orbanovu stranku Fides, samo su neke od donacija.

Pročitajte još:

Susedna država finansirala je i informativni sadržaj i kupovinu nekretnina medija koji sadržajem i vlasničkim vezama pokazuju bliskost sa Fidesom.

Oko 12 miliona evra su građani Mađarske platili rad mađarskih medija u Srbiji od 2011. do kraja 2019. godine, a istraživanje CINS pokazuje da je susedna država finansirala informativni sadržaj i kupovinu nekretnina medija koji sadržajem i vlasničkim vezama pokazuju bliskost sa Fidesom.

Blizu granice sa Mađarskom, u Subotici, nalazi se najveća mađarska medijska kuća u Srbiji – RTV Pannon. Vlasnik dve radio stanice, portala i televizije zapošljava 129 ljudi, a RTV Pannon već 15 godina izveštava na mađarskom i srpskom jeziku.

Za taj medij, u čijem sastavu se nalaze TV Pannon, Pannon radio, Subotički mađarski radio i portal PanonRTV, od 2011. do kraja 2019. godine mađarska vlada je preko državne Fondacije Bethlan Gabor uplatila više od devet miliona evra, od čega skoro polovinu 2019. godine.

Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Osim toga, Fondacija je, zaključno sa 2020. godinom, za Pannon izdvojila još najmanje 3,5 miliona evra, za koje nije poznato da li su isplaćene.

Ulaganje u Totovo Selo pokazuje spoj dve pasije mađarskog premijera Viktora Orbana – sport i religiju.

Na račun rimokatoličke Crkve svetog Josipa radnika je 2012. godine leglo 16.850 evra, ali ulaganje nije imalo veze sa religijom već sportom – novac je, kako piše u dokumentaciji do koje je došao CINS, bio namenjen za podizanje ograde oko jednog od tri fudbalska igrališta, mreže iza golova i male tribine.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare