Foto: Arhiva, EPA/EFE

Zemlje širom sveta uveliko su u procesu imunizacije protiv koronavirusa, a nekoliko svetskih lidera je istupilo i bili su među prvima koji su primili vakcinu pritiv Kovida-19. Sa druge strane, ima i onih koji još uvek nisu primili svoju dozu vakcine, a za to su navodili razne, često neshvatljive razloge.

Pročitajte još:

Oni obećavaju da će se vakcinisati

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je još u decembru da će se vakcinisati protiv koronavirusa čim bude moguće za njegovu starosnu grupu, ocenjujući da je vakcina Sputnjik V „dobra i sigurna“.

„Slušam preporuke naših stručnjaka i zato, za sada, kako stručnjaci preporučuju, nisam to učinio, ali ću to apsolutno učiniti čim bude moguće“, rekao je Putin (68) na godišnjoj konferenciji za novinare koja je zbog pandemije održana onlajn.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe još uvek nije primio vakcinu protiv koronavirusa.

„Mislio sam da budem prvi koji će da primi bilo koju vakcinu ali sam odlučio da sačekam. Ja pripadam običnom narodu i želim da delim njihovu sudbinu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Kada sam želeo da primim vakcinu, rekli su, aha ti ćeš da se snađeš, pa ćeš prvi da primiš vakcinu, a šta ćemo mi ostali i naš narod. Ja kao naš narod nisam primio vakcinu, nisu primili ni moji roditelji koji imaju preko 75 godina, a možda su već mogli, po nekom redosledu. Čekaću i primiću vakcinu“, rekao je nedavno na Zlatiboru Vučić.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Viktor Orban, mađarski premijer, takođe je pod budnim okom javnosti kada je vakcinacija u pitanju. Često se može čuti u medijima kako Orban govori o nabavci vakcina protiv korone i vakcinaciji u Mađarskoj, ali još uvek nije poznato kada će se on vakcinisati.

U medijima je nedavno osvanulo da je Orban za državni radio rekao da će sam izabrati kinesku vakcinu, jer njoj najviše veruje, a ta informacija se pojavila krajem januara.

Lideri koji su primili vakcinu protiv korone

Ovim postupkom su želeli da ublaže strahove svojih građana koji sumnjaju u bezbednost i efikasnost vakcina protiv korone.

Predsednik SAD Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden primio je vakcinu protiv koronavirusa krajem decembra 2020. godine i pozvao Amerikance da učine isto.

Taj čin je direktno prenošen na televiziji, sa ciljem da se američka javnost ubedi da je vakcinacija bezbedna.

„Radim ovo da pokažem da ljudi treba da budu spremni da prime vakcinu kada bude dostupna. Nemate oko čega da brinete“, rekao je Bajden.

Prvu dozu vakcine kompanije Fajzer, Bajden je primio u bolnici, nedaleko od svog doma u saveznoj državi Delaver. Nekoliko sati ranije vakcinu je primila i njegova žena Džil.

U SAD je do sada odobreno korišćenje dve vakcine protiv koronavirusa, kompanija Fajzer i Moderna.

Potpredsednica SAD Kamala Haris

Kamala Haris, potpredsednica SAD, i njen suprug Daglas Emhov primili su krajem decembra 2020. godine vakcinu protiv koronavirusa koju su zajednički proizveli farmaceutska kompanija Moderna i američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

„Jedva da sam išta osetila. Želim da ohrabrim svakoga da se vakciniše. Relativno je bezbolno i bezbedno je. Ovde se radi o spašavanju života. Verujem naučnicima“, rekla je Haris nakon što je primila vakcinu protiv Kovida 19, prenosi Glas Amerike.

Bivši američki potpredsednik Majk Pens

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens primio je sredinom decembra prošle godine vakcinu Fajzer/Biontek protiv kovid-19 u direktnom televizijskom prenosu, dok se SAD pripremaju da odobre još jednu vakcinu.

Pens je izjavio da je „srećan što je primio bezbednu i efikasnu vakcinu“.

Potpredsednik SAD koji je iz Bele kuće zadužen za koordinaciju borbe protiv pandemije, vakcinisan je dok je, kako podseća Frans pres, više evropskih lidera u karantinu uoči Božića.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan primio je sredinom januara ove godine kinesku vakcinu KoronaVak (CoronaVac) protiv Kovida-19, kako bi dao primer građanima.

Tursko predsedništvo prenelo je fotografiju na kojoj Erdogan sa maskom na licu prima prvu dozu vakcine u jednoj bolnici u Ankari.

„Nadam se da će kampanja vakcinacije biti korisna i da ćemo brzo dobiti potrebnih 50 miliona doza vakcina“, rekao je Erdogan i dodao da se neki negativno izjašnjavaju o vakcini, izražavajući nadu da će „zdrav razum prevladati“.

Erdogan je pozvao lidere raznih političkih stranaka da prime vakcinu i pokažu primer građanima. Turska je počela vakcinisanje protiv koronavirusa i to kineskom vakcinom KoronaVak. Prve doze vakcina namenjene su medicinskim radnicima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (71) prvi je sredinom decembra 2020. godine u Izraelu primio vakcinu protiv koronavirusa. Netanjahu je pozvao Izraelce da savladaju strah i skepsu, dan pre početka masovne kampanje vakcinisanja u Izraelu.

Netanjahu je rekao da želi da bude lični primer izraleskom stanovništvu.

Premijer Izraela je potom početkom januara ove godine primio drugu dozu vakcine protiv koronavirusa nakon što je u decembru postao prvi Izraelac koji je vakcinisan.

Britanska kraljica Elizabeta II i njen suprug princ Filip

Britanska kraljica Elizabeta i njen suprug Filip, oboje u 90-tim godinama, primili su vakcinu protiv Kovida 19 u prvoj polovini januara 2021. godine, saopštila je u subotu Bakingemska palata.

Kraljica ima 94 godine, a Filip 99, zbog čega su u prioritetnoj kategoriji za vakcinaciju protiv koronavirusa u Britaniji.

Zbog širenja veoma zaraznog novog soja koronavirusa u Britaniji, premijer Boris Džonson uveo je oštre restriktivne mere i ubrzao distribuciju vakcina da bi pokušao da suzbije pandemiju, prenosi Rojters.

Saudijski kralj Salman

Saudijski kralj Salman bin Abdel Aziz al Saud vakcinisao se početkom januara ove godine protiv Covid-19, saopštila je Saudi Press Agency. Saudijska Arabija je u decembru odobrila vakcinu BNT162b2 kompanija BioNTek/Fajzer.

Saudijska novinska agencija SPA objavila je dve fotografije i kratki video na Tviteru na kojem se vidi kako medicinski radnik daje kralju dozu vakcine.

„Danas je sluga dveju svetinja dobio vakcinu po svojoj želji, a u okviru profilaktičkih mera protiv koronavirusa. Ta inicijativa je potvrda da se politika kraljevstva uvek sastojala u tome da je sprečiti bolje nego lečiti“, rekao je ministar zdravlja Saudijske Arabije Taufik ibn Fauzan al Rabiju.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo danas je primio prvu vakcinu protiv koronavirusa, prvog dana masovne vakcinacije u arhipelagu od gotovo 270 miliona stanovnika.

Indonezija, četvrta najmnogoljudnija zemlji na svetu, odobrila je vanrednu upotrebu vakcine kineske firme Sinovak i pokrenula kampanju vakcinacije za milione ljudi, prenosi Beta.

Posle predsednika vakcinisani su vodeći vojni, policijski i medicinski zvaničnici, kao i sekretar Indonežanskog saveta Ulema, verskog tela koje je prošle nedelje presudilo da je vakcina halal i da mogu da je prime muslimani.

Papa Franja

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja (84) primio je sredinom januara ove godine prvu dozu vakcine protiv kovida-19.

Franja je primio vakcinu na ulazu u salu za audijencije, preneli su novinari bliski papi, mada Sveta stolica još nije zvanično potvrdila vest.

Portparol Svete stolice Mateo Bruni izjavio je ranije danas da je počela vakcinacija oko 5.000 stanovnika i zaposlenih u državi Vatikan.

Papa je nedavno rekao da će primiti vakcinu, dok je protivljenje vakcini opisao kao „samoubilački negacionizam“ i dodao da je „etički izbor“ od suštinske važnosti za zaštitu života drugih ljudi.

Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT

Hrvatski predsednik Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i deset ministara u Vladi su početkom januara ove godine javno primili vakcinu protiv korona virusa.

Premijer Andrej Plenković i pojedini ministri nisu se tada vacinisali jer su u poslednjih nekoliko meseci preboleli korona virus, pa su zasad stvorili imunitet.

Prvo je vakcinu u svom kabinetu na Pantovčaku primio predsednik Zoran Milanović, a pored njega, vakcinisao se i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj.

Milanović je u izjavi za novinare pozvao sve da se vakcinišu.

„To nije napravljeno napamet, to je vrlo ozbiljan proces verifikacije i ono sigurno pomaže i mislim da u ovom trenutku, a mislim da taj trenutak nije daleko, bude veća ponuda od potražnje, bude više vakcina nego onih koji se žele vakcinisati, bude tačka preokreta. Ljudi, vakcinišite se“, rekao je predsednik novinarima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar