Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON

Mađarska i Poljska u poslednjem trenutku odustale su od svog otpora protiv najobimnijeg budžeta u istoriji Evropske unije. Ipak, teško je poverovati u to da je mađarski premijer Viktor Orban konačno posustao i da je EU uspela da ga ukroti.

Pročitajte još:

Odmah nakon što su Mađarska i Poljska odustale od veta na budżet Evropske nije i novog pravila o povezanosti isplata sredstava s pridržavanjem principa pravne države, mađarski dnevnik blizak vladi, „Mađar Nemžet”, preneo je DW, trijumfalno je objavio: „Pobedili smo!”

Sa druge strane, učesnici samita EU na kojem se proteklih dana raspravljalo o budžetu i načinima da EU prevaziđe ultimatume Mađarske i Poljske kažu da suštinski nije bilo izmena klauzula koje su zasmetale Mađarima i Poljacima. Taj deo jasno govori da novac iz evropskih fondova neće biti alociran onim zemljama u kojima ne postoji vladavina zakona i te zemlje su, to je svima jasno, upravo Mađarska i Poljska.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Izgleda je EU pristala na neke ustupke, mada učesnici samita kažu da ništa od toga nije pravno obavezujuće za EU i da bi Mađarska i Poljska mogle da se razočaraju kada shvate da im je pokušaj ucene vetom propao.

U čemu je onda Orban pobedio?

Ko dočeka sud…

Mediji su preneli da mađarski premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki polaze od toga da će moći da odlažu proveru državno-pravnog sistema. Oni su tražili da pre pokretanja tog mehanizma, Sud Evropske unije mora da dâ svoje mišljenje. Sud EU je i dalje – sud, a to praktično znači da davanje mišljenja i okončanje procesa provere može potrajati mesecima, ako ne i godinama.

Evrofanatici bi rekli da je EU uspela da reši maltene nerešivu situaciju u kojoj je bila prljavo ucenjena, ali bi cinici svakako istakli da je Evropska unija, zapravo, još jednom dokazala koliko je slaba na drčne autokrate.

Talačka kriza

Potez Varšave i Budimpešte kada su uložile veto bio je sasvim očekivan s obzirom na uslovnu klauzulu koja podrazumeva da novac ne ide zemljama u kojima, najprostije rečeno, nema demokratije. Taj potez dveju zemalja nije predstavljao ništa više od pokušaja da se ove dve zemlje ponovo izuzmu od evropskih vrednosti dok troše evropske pare. Nije zgoreg pomenuti i da su upravo Mađarska i Poljska najveći korisnici evropskih subvencija.

Foto: EPA-EFE/Pawel Supernak

Ostalih 25 članica EU ponovo su se našle u ulozi talaca koje otkup moraju da plate same, i umesto da se kriza rešava sistemski, EU se – teško je izmaći se tom utisku – ponovo povinovala hirovima Varšave i Budimpešte.

U najboljem slučaju, ovakav ishod događaja i zeleno svetlo za budžet znače da će EU uspeti da održi status kvo koji ide u prilog upravo Orbanu. U najgorem, blok ga je ponovo nekako podmitio da ne talasa, a posledice će snositi mađarski narod.

Ujediniteljka Merkel

Mediji ističu važnu ulogu kancelarke Angele Merkel koja je „pripremila teren“ za postizanje dogovora i usvajanje budžeta. Ipak, postoji realna mogućnost da je upravo Merkel zaslužna za to što će Evropska unija još jednom da zažmuri na mađarsku diktaturu.

Angela Merkel Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Politiko je pre postizanja dogovora pisao da bi važan faktor moglo da bude i potencijalno oklevanje Nemačke.

Iz sveta i regiona čitajte još:

Sa jedne strane, zaista je bilo teško zamisliti da Nemačka lako skrajne Poljsku koja je ide u paketu s Mađarskom, s obzirom na istorijsku odgovornost Berlina prema susedima na istoku. Još važnije, za kancelarku Angelu Merkel prioritet je da EU ostane cela. Velika Britanija je dovoljna, a Merkel ulazi u finiš svoje političke karijere.

Poljska i Mađarska su trule jabuke EU i ako bi se blok vodio onom starom, sasekao bi ih u korenu da ne zaraze brzo i neke druge evropske jabuke. Ipak, obe zemlje godinama uspevaju da nesmetano podrivaju nezavisnost svojih sudova, neutralnost državnih institucija i slobodu medija.

Sada su otišle korak dalje; žele da na grbači jedne od najvećih kriza javnog zdravlja ikada obezbede sebi carte blanche da uguše i poslednju trunku evropskih vrednosti, a da svejedno u džep stave novac iz evropskih fondova.

To se deklarativno nije desilo i navodno je EU uspela da ispregovara prihvatljive uslove za usvajanje budžeta, ali će vrlo brzo biti sasvim jasno kakav je dogovor tačno postignut i šta je EU – još jednom – morala da žrtvuje.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar