Milos Zeman
Miloš Zeman Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas da je spreman da stavi veto na predloženi zakon koji bi istopolnim parovima u zemlji dao pravo da imaju građanska venčanja, ako ga parlament odobri.

Predlog zakona koji su izradili poslanici iz celog političkog spektra podnet je danas donjem domu češkog parlamenta, ali nije određen datum za početak njegove rasprave.

Predlogu zakona se oštro protivi demohrišćanska partija, deo vladajuće koalicije od pet stranaka, i opoziciona Sloboda i direktna demokratija, antimigrantska i antimuslimanska populistička partija.

„Želeo bih da najavim da ću staviti veto, ako zaista dobijem takav zakon da potpišem“, rekao je Zeman posle sastanka sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.

Zeman, koji je poznat po negativnim komentarima o LGBT zajednici, izjavio je da Češka već omogućava građanske zajednice za istopolne parove ali da je „porodica zajednica samo muškarca i žene“.

Većina svih poslanika u donjem domu može nadjačati predsednički veto a funkcija predsednika u toj državi je uglavnom ceremonijalna.

Parlament je već raspravljao o sličnom zakonu 2018. godine, ali nije glasao o njemu pre prošlogodišnjih opštih izbora i zakon je morao ponovo da bude podnet.

Istopolni brakovi su sada legalni u oko 30 zemalja sveta, među kojima su većina država Zapadne Evrope.

U Češkoj je parlament 2006. godine odobrio zakon kojim se istopolnim partnerima dozvoljava da žive u zvanično registrovanom partnerstvu i imaju prava na nasledstvo i zdravstvenu zaštitu.

Takvi aranžmani nude neke od pravnih zaštita kao i sklapanje braka, ali ih mnogi LGBT aktivisti smatraju ponižavajućim statusom drugog reda.

Bonus video: Šparavalo: O istopolnim brakovima će se u Srbiji govoriti posle izbora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar