Foto:G. Ronald Lopez / Zuma Press / Profimedia

Ćerka bivšeg vođe pokreta za prava crnaca u SAD Malkolma Iksa Ijasa Šabaz najavila je danas da će tužiti FBI, CIA, njujoršku policiju i druge institucije zbog njegove smrti.

Malkolm Iks ubijen je 1965. godine u Njujorku, za šta su trojica muškaraca osuđena, a onda su dvojica oslobođena pre dve godine, navodi američki portal NUS.

“Godinama se naša porodica borila da istina izađe na videlo. Želimo da za našeg oca pravda bude zadovoljena“, rekla je Ijaša Šabaz pilikom obeležavanja godišnjice ubistva Malkolma Iks, kojoj su prisustvovali njena sestra Kubila Šabaz i adokat Ben Kramp.

Foto:t14 / Zuma Press / Profimedia

“Od 1965- postoje spekulacije o tome ko je umešan u to ubistvo. Ako neko zaslužuje pravdu nakon svih ovih godina, to su onda ove dve žene“, rekao je Kramp.

On je dodao da su vladine agencije “posedovale činjenične dokaze, dokaze koji imaju oslobađajuću težinu, i koje su na prevaru sakrile od muškaraca koji su pogrešno osuđeni za ubistvo Malkolma Iksa“.

Foto:Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Na pitanje da li veruje da su se vladine agencije urotile da ubiju Malkolma iksa Kramp je rekao: “To je ono što mi tvrdimo, da. Infiltrirali su se u mnoge organizacije za građanska prava“.

Malkolm Iks istakao se kao portparol Nacije islama, islamskog i crnačkog nacionalističkog pokreta, a napustio ju je 1964. godine.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar