Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Britanija je danas saopštila da zahtev ruskog parlamenta da predsednik Vladimir Putin prizna ukrajinske regione Donjeck i Lugansk kao nezavisne pokazuje "flagrantno nepoštovanje" obaveza Moskve u mirovnom procesu. Priznanje dva regiona u istočnoj Ukrajini od strane Moskve bila je tema na sednici Ujedinjenih nacija.

„Ako bi ovaj zahtev bio prihvaćen to bi predstavljalo dalji napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, signalizirao bi kraj procesa iz Minska i pokazao odluku Rusije da izabere put konfrontacije umesto dijaloga“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kritikovao je juče potez ruskih poslanika ka priznavanju ova dva otcepljena regiona na istoku Ukrajine.

Istovremeno, Francuska, Nemačka, Irska, Estonija, Albanija i Norveška pozvale su Rusiju u Ujedinjenim nacijama da ne prizna Donjecku i Lugansku narodnu republiku.

„Upozoravamo da bi takav korak mogao dovesti do dodatnog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i direktno bi narušio duh i slovo Minskih sporazuma“, saopšteno je nakon sednice Saveta bezbednosti UN o realizaciji Minskih sporazuma.

Podsetimo, prošle nedelje je Državna duma usvojila rezoluciju kojom se predlaže predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da prizna samoproglašene Donjecku i Lugansku narodnu republiku.

Priznanje samoproglašenih Narodne Republike Donjeck i Luganjsk moglo bi zaustaviti mirovni proces pokrenut u Minsku vezan za istok Ukrajine, gde je u sukobu između vladinih snaga i separatista, koje podržava Moskva, ubijeno oko 15.000 ljudi.

Rusija je izdala više od 700.000 pasoša stanovnicima ta dva regiona otkako su separatisti zauzeli tamošnju teritoriju 2014. nedugo nakon što je Rusija anektirala Krim.

BONUS VIDEO: Povlačenje ruskih trupa sa Krima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare