Vladimir i Vitalij Klicko
Vladimir i Vitalij Kličko Foto:Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Rusija treba da shvati koliko je jaka Ukrajina i koju cenu bi mogla da plati za pokretanje bilo kakve vojne agresije na Ukrajinu, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je sa bratom Vladimirom priključio rezervistima vojske.

„Pre nego što naši neprijatelji napadnu Ukrajinu moraju da vide da smo jaki, moraju da vide koliko ćemo biti jaki, to će biti veoma bolna cena za sve“, poručio je gradonačelnik Kijeva.

Ukrajina ima mladu demokratiju i viziju da „izgradi” evropsku zemlju – viziju koju je Rusija odbacila. Ipak, smatra Kličko, finansijska i politička podrška Zapada učinile su Ukrajinu jačom.

Kličko se nada da bi diplomate u Ukrajini i mogle „da zaustave ovu agresiju diplomatski način“.

Vladimir Kličko Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

„Ako ne, moramo da se pripremimo da uzmemo oružje u svoje ruke“, rekao je bivši svetski šampion u boksu.

Njegov brat Vladimir, takođe bokserski šampion, koji sebe sada opisuje kao aktivistu, smatra da Zapad treba da bude svestan da ne sme da pokazuje bilo kakvu „slabost“ kada je u pitanju suočavanje sa geopolitičkim krizama poput trenutnog neprijateljstva između Ukrajine i Rusije.

Saveznici zakazali

Upitan da li SAD čine dovoljno da pomognu Ukrajini jer se suočava sa mogućom vojnom konfrontacijom, Vladimir Kličko je rekao da „nikada nije dovoljno“.

Vitalij Klicko
Vitalij Kličko Foto:Screenshot/Instagram/vitaliyklitschko

„Verujem da Zapad ponekad pokazuje slabost u određenim situacijama i da moramo da budemo ujedinjeniji i da zaštitimo jedni druge i da zaštitimo svoje interese, našu demokratiju za koju smo se borili i koju razvijamo u zapadnom svetu“, rekao je bivši bokser.

U jeku glasina o mogućem napadu, ali i pregovora Zapada i Rusije, Vitalij Kličko smatra da ukrajinski saveznici nisu učinili dovoljno da pomognu njegovoj zemlji.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ponašanje nemačke vlade me ostavlja bez reči. Ministarstvo odbrane očigledno nije shvatilo da smo suočeni sa savršeno opremljenim ruskim snagama koje mogu da započnu još jednu invaziju na Ukrajinu u bilo kom trenutku“, rekao je on za nemačke medije.

Spremni na sve

Vitalij Kličko je saopštio da Ukrajina sada mora da „bude spremna za bilo koji scenario“ jer nema neposrednih znakova smanjenja tenzija, uprkos tome što se nastavljaju diplomatski razgovori između ruskih zvaničnika, uključujući predsednika Vladimira Putina, i zapadnih lidera.

Upitan koliko je zabrinut zbog štete koju kriza nanosi ukrajinskoj ekonomiji, koja je opterećena inflacijom, gradonačelnik Kijeva je priznao da mogućnost rata utiče na stanje ekonomije, ali da je odbrana suvereniteta sada prioritet.

BONUS VIDEO Zelenski u rovovima sa ukrajinskim vojnicima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar