Vitalij Kličko Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je u intervjuu za list Bild optužio nemačku vladu za "izdaju prijatelja" zbog njenog odbijanja da isporuči oružje Ukrajini. SAD i Velika Britanija povlače deo osoblja iz Kijeva.

PROČITAJTE JOŠ:

Milijarde, koje je Rusija investirala u lobiste, bivše političare i nemačke koncerne, su se isplatile Vladimiru Putinu (69), piše Bild, citirajući bivšeg prvaka u boksu a sada gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička (50). Najtiražniji nemački list navodi kako Ukrajina nije samo razočarna odbijanjem isporuka oružja već i time što „nemačka vlada i dalje podržava projekat Severni tok 2 a istovremeno nastoji odvratiti i zemlje poput Estonije da Ukrajini isporučuje oružje“. Kličko, koji je jako poznat u Nemačkoj, gde je napravio veliku sportsku karijeru, u intervjuju za Bild nije krio svoje razočarenje popustlljivošću nemačke vlade prema Rusiji, prenosi Dojče vele.

„To je odbijanje ukazivanja prve pomoći i izdaja prijatelja u dramatičnoj situaciji, u kojoj su naše granice ugrožene prisustvom ruskih trupa“, rekao je Kličko i dodao: „Mnogi se pitaju na čijoj je zapravo strani nemačka vlada? Na strani slobode a time i Ukrajine ili na strani agresora?“

Nemačka bi se, nastavio je Kličko, trebala pobrinuti da se „zakonski zabrani“ da lobisti poput bivšeg socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera (77) rade za ruski režim. I neshvatljive izjave nemačkog vice-admirala o Rusiji i Putinu na žalost pokazuju kako i drugi nosioci važnih funkcija u Nemačkoj pate od „totalnog nedostatka osećaja za realnost“, rekao je Kličko.

„Boli me razumevanje za Putina“

„Posebno me boli, kada vidim kako su oni, koji u Nemačkoj iskazuju razumevanje za Putina, u mnogim važnim političkim pitanjima preuzeli kontrolu“, kaže Kličko.

Bild pojašnjava kako je komandant nemačke mornarice i vice admiral Kaj-Ahim Šenbah u govoru na jednoj manifestaciji u Indiji „zbog pledoajea u korist Putina“ morao podneti ostavku. On je izjavio kako je strah Zapada od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu „koještarija“ i da je ono što Putin istinski želi „respekt i odnos na istoj ravni“.

„Nije teško dati Putinu respekt koji očekuje i koji je verovatno zaslužio“, moglo se još čuti na snimci govora koja je dospela u internet. Šenbah se nakon toga izvinio i rekao da je to bila velika greška ali nije mogao izbeći ostavku.

Kličko, koji je od 2014. gradonačelnik Kijeva, je u intervjuu listu Bild istakao i kako Ukrajina jedino „želi da bude samostalna i demokratska zemlja i da je zbog toga njen narod 2014. demonstrirao na Majdanu“. On je dodao i da bi Nemačka trebala shvatiti kako je situacija veoma ozbiljna jer je Putin stacionirao više od 100.000 ruskih vojnika na granicu sa Ukrajinom.

„Sada čujem kako neki političari izjavljuju kako Putin neće napasti Ukrajinu i da se radi samo o pretnjama i političkoj igri. To me podseća na diskusiju koja je prethodila invaziji Krima 2014. godine. I tada su svi međunarodni posmatrači jedan takav korak smatrali nemogućim“. Stoga je, kako primećuje Kličko, „neshvatlljivo da se Nemačka može odupreti odluci NATO-a o pružanju pomoći Ukrajini, tim pre što se Ukrajina nalazi u srcu Evrope i što je okružena članicama EU“.

SAD iz Kijeva povlače deo osoblja i njihove porodice

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države odlučile su da zbog rastućih napetosti povuku porodice američkih diplomata iz Kijeva. Stejt department doneo je naredbu po kojoj oni moraju napustiti Ukrajinu. Ovu državu bi mogli napustiti i saradnici američke ambasade koji nisu na ključnim funkcijama.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

I ostali američki građani koji žive u Ukrajini trebali bi „sada razmisliti o napuštanju zemlje“, navodi se u odluci Stejt departmenta. U tu svrhu oni trenutno mogu koristiti komercijalne letove. „Verujemo da bi se ruska invazija u Ukrajini mogla dogoditi svakog trenutka“, rekao je jedan visoki američki zvaničnik novinarima.

Istovremeno se državljanima SAD-a „hitno preporučuje“ da ne putuju u Rusiju. Moglo bi doći do „šikaniranja“ od strane policije, uključujući „proizvoljnu primenu zakona“. Posebno se odvraća od putovanja u rusko-ukrajinsku pograničnu oblast. Tamo je situacija „nepredvidljiva“ s obzirom na povećanje broja ruskih vojnika i vojnih vježbi na tom području.

I Velika Britanija je, kao odgovor na rastuću pretnju iz Rusije, odlučula da povuče jedan broj zaposlenih u Britanskoj ambasadi ali i članove njihovih familija iz Kijeva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Londonu.

EU ne vidi razlog za povlačenje diplomata iz Kijeva

S druge strane, Evropska unija trenutno ne vidi razlog da traži povlačenje osoblja ambasada zemalja članica EU. Ne trebamo dramatizovati“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljno-politička pitanja Džozef Borelj na margini sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu već je u subotu izjavilo da neće smanjiti broj zaposlenih u Ambasadi SR Nemačke u Kijevu.

„Pomno pratimo sigurnosnu situaciju kada je u pitanju naše osoblje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Ukrajini, a takođe smo u bliskom kontaktu sa našim evroopskim i međunarodnim partnerima“.

SAD i većina zemalja Zapada strahuje da Kremlj planira invaziju na susednu zemlju – što Moskva oštro poriče. Politički posmatrači smatraju da Rusija najverovatnije samo želi da podstakne strah kako bi ubedila zemlje NATO-a na ustupke u pogledu sigurnosnih garancija. Deklarisani cilj Kremlja je da se zapadni vojni savez suzdrži i odustane od daljeg širenja na istok i da povuče svoje oružane snage iz država članica sa istoka Evrope. NATO, SAD i EU to odbacuju kao neprihvatljivo.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar