Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nude "samoproveru na koronavirus" za ljude koji su zabrinuti i da možda imaju simptome bolesti.

CDC kaže da je njegov bot pomoć korisnicima u donošenju odluka o traženju odgovarajuće medicinske nege i „nije namenjen dijagnostikovanju ili lečenju bolesti ili drugih stanja, uključujući i COVID-19“.

Elektronski vodič predstavlja se kao „Klara“ na veb lokaciji CDC. “Klara” postavlja niz pitanja kako bi utvrdila nivo bolesti korisnik ili osoba u čije ime se postavljaju pitanja.

Takođe utvrđuje njihovu lokaciju i da li su bili u kontaktu sa nekim ko je oboleo od COVID-19. Ona takođe ukazuje na ustanove kojima bi trebalo da se obrate.

Promena u testiranju na koronavirus

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je upotrebu prvog brzog dijagnostičkog testa koji bi mogao da otkrije koronavirus za 45 minuta. Ti testovi će ubrzo biti na tržištu, navodi se u saopštenju kalifornijske kompanije koja proizvodi testove.

Strateški pomak, zdravstvenih vlasti u Njujorku i okrugu Los Anđelesa preporučile su medicinskim radnicima da izbegavaju testiranje pacijenata, osim u slučajevima u kojima bi rezultat testa značajno promenio tok lečenja.

U uputstvima Ministarstva zdravlja okruga Los Angeles kažu da će testiranje u javnim zdravstvenim laboratorijama dati prioritet pacijentima koji imaju simptome, zdravstvenim radnicima, ustanovama za dugoročno zbrinjavanje i drugim pacijentima visokog rizika. Ostalima se savetuje jednostavno da ostanu kod kuće.

Preporuka odražava „prelazak sa strategije ograničavanja prenosa bolesti na usporavanje prenosa bolesti i sprečavanje rasta morbiditeta i mortaliteta“, kaže se u uputstvima.

Autor: Andrej Mlakar/CNN/N1