Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Iako su tronedeljne mere socijalnog distanciranja u SAD rezultirale masovnimn otpuštanjima i velikim ekonomskim gubicima, direktor prestižnog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti i alergije Entoni Fauči usprotivio se danas ishitrenom otvaranju američke ekonomije nakon prvih pokazatelja slabljenja epidemije koronavirusa, izveštava Rojters.

Analize nedvosmisleno pokazuju da mere socijalnog distanciranja nisu doprinele da se ostvare najcrnje prognoze stručnjaka, ali Fauči je jasno poručio Amerikancima da je veoma važno da i nadalje ostanu kod svojih kuća.

„Morali bismo da udvostručimo napore u striktnom sprovođenju mera socijalnog distanciranja kako bismo smanjili smrtnost“, ukazao je doktor Fauči u jutarnjem programu američke TV i radio mreže CBS.

Pročitaj i:

Mere socijalnog distanciranja uvedene u 42 američke savezne države dramatično su usporile napredak dinamične američke ekonomije i prouzrokovale milionska otpuštanja.

Do kraja nedelje 4. aprila 6,6 miliona nezaposlenih Amerikanaca prijavilo se državnim službama za pomoć nezaposlenima i apliciralo za novčanu pomoć, saopšteno je iz američkog sekretarijata za rad.

Pre dva dana taj broj je porastao za 6,9 miliona i prema zvaničnim podacima, u poslednje tri nedelje približno 16,8 miliona Amerikanaca je apliciralo za državnu pomoć nezaposlenima, što je najveći evidentirani broj takvih zahteva od velike recesije 2008. godine.

Gostujući i na američkoj TV mreži NBC, Fauči je istakao da je zahvaljujući merama socijalnog distanciranja projektovani broj preminulih od korona virusa oko 60.000, a ne100 ili 200.000 koliko se predviđalo na početku epidemije.

Do danas je, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu, 432.000 hiljade Amerikanaca testirano pozitivno na korona virus, a preminulo je 14.800.

U međuvremenu, u državi Njujork, epicentru epidemije u SAD, juče je registrovana rekordna smrtnost u jednom danu.

Do sada je u državi Njujork evidentirano oko 150.000 obolelih i skoro 6.000 preminulih, ali zvaničnici upozoravaju da su brojke verovatno još veće jer u statistiku nisu uračunati oni koji su preminuli u svojim kućama.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Balzio je danas upozorio da će epidemija harati najvećim američkim gradom još mnogo nedelja.

Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi voleo da ponovo pokrene američku ekonomiju uz „veliki prasak“, ali da bi trebalo sačekati da se smanji stopa smrtnosti od korona virusa.