Donald Tramp i Entoni Fauči/Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Postoje veliki izgledi da novi koronavirus postane sezonska bolest", rekao je vodeći američki epidemiolog, i dodao da je neophodno hitno pronaći vakcinu i efikasno lečenje

Antoni Fauči, šef istraživanja infektivnih bolesti na Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je na brifingu za novinare da virus počinje da se ukorenjuje u južnoj hemisferi, gde dolazi zima.
„Sada vidimo… u južnoj Africi i zemljama južne hemisfere da imamo slučajeve koji se pojavljuju kad oni ulaze u zimu“, kazao je.

„Ako se kod njih dogodi velika epidemija, onda neizbežno i mi moramo da budemo spremni da će se kod nas opet pojaviti“, utvrdio je Fauči. Rekao je da je potrebno raditi na dobijanju vakcine, njegovom brzom testiranju i pripremanju da bi to bilo dostupno za sledeću sezonu.

Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Trenutačno postoje dve vakcine koje su ušle u klinička ispitivanja na ljudima, jedno u SAD i jedno u Kini, i ona bi mogla biti na tržištu za godinu, godinu i po. Takođe se istražuju načini lečenja – neki novi lekovi i lekovi namenjeni u druge svrhe, uključujući antimalarijske lekove hlorokin i hidroksihlorokin.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je objavio na Twitteru da bi kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina – antibiotika Sumameda koji je 1980. otkriven u Plivi, mogla biti delotvorni u lečenju Covida-19.

Medicinska zajednica odbacila je Trampovu tezu.

Fauči je upozorio da se radi o koktelu lekova čije je pozitivno delovanje za sada potvrđeno samo nezvanično kroz pojedinačna iskustva, a ne u nekim ozbiljnijim istraživanjima.

„Ako doista želite definitivno znati djeluje li nešto, morate obaviti onu vrstu ispitivanja koja vam daju kvalitetne informacije“, rekao je Fauci. „Predsjednik govori o nadi za ljude“, a ne o znanosti, dodao je.

„Znam da ćemo to (Covid-19) uspešno da suzbijemo, ali stvarno moramo da budemo spremni za drugi ciklus“, zaključio je Fauči.

Njegove izjave sugerišu da virusu više odgovara hladnije vreme nego topli i vlažni uslovi, što se pokazalo u nekim preliminarnim istraživanjima. Smatra se da je razlog tome to što tokom hladnog vremena virusne kapljice ostaju duže u zraku, a imunitet je slabiji. Još jedan mogući razlog brže je razgrađivanje virusa na toplijim površinama, verojatno zbog toga što se zaštitni sloj masti kojim su obmotani brže isušuje.