Foto:EPA-EFE/Doug Mills

Američki naučnici uputili su pismo Beloj kući u kojem tvrde da se ne čini da će korona virus nestati dolaskom toplijeg vremena.

Američki predsednik Donald Tramp, naime, već nedeljama tvrdi da će virus „kada postane toplije, čudesno nestati“.

U pismu Beloj kući članovi Nacionalne akademije nauka kažu da podaci o tome da toplije i hladno vreme utiču na korona virus nisu konkretni.

Napominju da čak i ako toplije vreme utiče na virus, to neće biti u velikoj meri budući da je jako malo ljudi u svetu dosad postalo imuno na virus.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

„Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se korona virus može sporije prenositi u okruženjima s višom temperaturom i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje efekta prenosa ne možže dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mera“, navodi se u pismu.

Navedeno je i da je jedna studija epidemije u Kini pokazala da se virus eksponencijalno širio čak i u uslovima maksimalne temperature.

Svaka zaražena osoba proširila ga je u proseku na dve druge osobe.

Dr. Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetut Vanderbilt, rekao je da, iako se možemo nadati da će vreme doprineti usporavanju širenja virusa, ne možemo se osloniti samo na njega.

„Moramo i dalje primenjivati socijalno distanciranje i druge mere za smanjenje prenosa“, kazao je Šafner za CNN, preneo je zagrebački portla Index.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da će se korona virus povući s toplijim vremenom.

„Mnogi misle da će virus nestati u aprilu, dolaskom toplijeg vremena. Virusi inače nestaju u aprilu”, rekao je Tramp u pismu guvernerima.

Tramp je, podseća se, tu tvrdnju ponovio kasnije tog dana na političkom skupu u Nju Hempširu.

„Izgleda da će virus nestati u aprilu. Poznato vam je da kad postane malo toplije, virusi čudesno nestaju“, rekao je američki predsednik.