Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Demonstranti su danas barikadama od zapaljenih guma i metalnih prepreka blokirali autoput koji spaja Liban sa Sirijom, protestujući protiv odluka vlade Libana donetih s ciljem da se obuzda šverc prema Siriji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Protest je organizovan u jeku rastuće nestašice goriva u Libanu, a mnogi tvrde da upravo krijumčarenje podstiče nestašicu goriva.

Carinska služba Libana u istocnom delu doline Beka najavila je da će striktno kontrolisati zahteve za izdavanje dozvola za put u Siriju kako bi smanjila šverc goriva, prenosi AP.

Nacionalna novinska agencija je prenela da su desetine demonstranata na međunarodnom autoputu zahtevale da se odluka primeni na sve koji prelaze u Siriju ili da se ukine, jer moćni švercerski karteli godinama posluju preko slabo kontrolisane granice, a posebno od kako je u Siriji pre 10 godina izbio građanski rat.

Veliki broj ljudi tovari u svoje automobile robu i gorivo koje trasportuju u Siriju radi dalje prodaje.

Nestašice goriva su samo jedan aspekt ekonomskog kolapsa u Libanu, a sve češća su i isključenja struje, pa čitavi kvartovi u libanskim gradovima ostaju satima bez struje.

Boreći se da obezbedi gorivo i subvencioniše uvoz osnovnih životnih namirnica i lekova, vlada Libana koristi gotovinu zbog čega se smanjuju i devizne rezerve zemlje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)