Quds Rise
Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Liban je zahvatila nezapamćena ekonomska kriza i elektromreža u ovoj zemlji je među najlošijima u svetu, ali ipak javnosti je predstavljen prvi 100% električni automobil proizveden u ovoj državi. Cena automobila je 30.000 dolara ili 360 miliona libanskih funti po kursu na crnom tržištu.

Ovo je „prvi domaći automobil“, rekao je šef projekta Džihad Mohamad, palestinski preduzetnik rođen u Bejrutu, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Automobil futurističkog oblika nazvan „Quds rise“, što je naziv za Jerusalim, na kom je naslikan Hram na steni na Platou džamija u Svetom gradu, „u potpunosti“ je libanonski proizvod, dodao je Mohamad.

Masovna proizvodnja ovog automobila treba da počne na leto, rekao je.

Pošto je stekao bogatstvo u sektoru telekomunikacija u Kanadi, kao i u zemljama Perzijskog zaliva i u Iraku, palestinski preduzetnik je odlučio da okuša sreću u automobilskoj industriji.

U Libanu, gde su nakon građanskog rata 1990. gotovo svakodnevni prekidi u napajanju strujom, stanovnici moraju da imaju svoje agregate jer na otklanjanje kvara čekaju i po više od 12 sati u danu.

Ista sudbina čeka i Mohamada. Stotinak punionica koje planira da postavi širom zemlje priključiće se na privatne agregate koje će u budućnosti pokretati Sunčeva i energija vetra.

Pogledajte video:

Cena automobila je 30.000 dolara ili 360 miliona libanskih funti na crnom tržištu, nakon sloma domaće valute koja je u 18 meseci izgubila više od 85% vrednosti prema zelenoj novčanici.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)