Izrael Palestina rat Liban Foto:Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Izraelski borbeni avioni su tokom noći pogodili zgrade koje koristi Hezbolah u južnom Libanu u Čihinu, Tajbehu, Blidi, Mejs al-Džabalu Aitarunu i Kafr Kili, saopštila je izraelska vojska.

Izraelski mediji izvestili su da je nekoliko izraelskih civila ranjeno protivtenkovskim projektilima iz Libana, ali nije bilo službene potvrde.

Hezbolah je u sredu ispalio oko 20 projektila na Izrael, od kojih su većinu presreli sistemi protivvazdušne odbrane, a povređenih nije bilo, saopštila je vojska.

Oko 10 projektila ispaljeno je na oblast planine Hermon na Golanskoj visoravni koju su okupirali Izrael, gde Izrael ima ključne objekte za nadzor, špijunažu i protivvazdušnu odbranu.

Skladište oružja Hezbolaha takođe je pogodio dron u Hijamu, dodaje izraelska vojska u saopštenju.

Galant: Sukob na Bliskom istoku ulazi u novu fazu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da rat na Bliskom istoku ulazi u “novu fazu“, nakon talasa eksplozija pejdžera i drugih elektronskih naprava u Libanu, u kojima su ubijene 32 osobe a ranjeno više hiljada ljudi.

“U razgovoru sa osobljem vazduhoplovstva u bazi Ramat David, naglasio sam: Otvaramo novu fazu u ratu“, rekao je u sredu Galant, a prenosi Politiko.

On je naveo da se “centar gravitacije“ operacija preusmerava ka severu Izraela, pošto se sada na tom delu teritorije gomilaju snage i resursi.

Pročitajte još:

Libanski poslanik: Vreme je da proglasimo prekid vatre

Libanski poslanik Mark Dau rekao je da su eksplozije uređaja ove nedelje bile „izuzetno zastrašujuće“. On je takođe primetio da Liban „pati“ poslednjih 11 meseci zbog rata u Gazi i „nekih jednostranih akcija Hezbolaha“.

Dau smatra da Liban treba da proglasi „jednostrani prekid vatre i odmah zaustavi sve vojne akcije koje dolaze iz Libana“. On je takođe pozvao na „međunarodnu akciju“ da izvrši pritisak na Izrael da prekine napade na Liban.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare