Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da neće ukinuti ekonomske sankcije Iranu ako Teheran prvo ne svede obogaćivanje uranijuma na nivo dogovoren u okviru međunarodnog sporazuma iz 2015. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei, rekao je da bi Sjedinjene Države trebalo da ukinu sve sankcije ukoliko Vašington želi da Teheran preokrene svoje nuklearne korake.

Bajden je rekao da želi da se SAD vrate nuklearnom sporazumu sa Iranom iz koga je bivši predsednik Donald Tramp povukao Sjedinjene Države.

Međutim, u intervjuu za TV mrežu CBS Njuz koji je emitovan u nedelju, na direktno pitanje da li će SAD prvo ukinuti sankcije Iranu da bi ga privolele da se vrati pregovorima, Bajden je jednostavno odgovorio – „ne“. Klimnuo je glavom kada je novinarka Nora O’Donel pitala da li Teheran prvo mora da prestane da obogaćuje uranijum na višem nivou od onog koji je dozvoljen sporazumom.

Nuklearni sporazum dozvoljava Iranu da obogaćuje uranijum na nivou koncentracije od 3,67%. Međutim, od sredine 2019, taj nivo je povećan na 4,5% a onda, prošlog meseca, na 20%, nivo dostignut pre nego što je Iran postigao sporazum sa svetskim silama.

Stručnjaci kažu da Teheran sada ima dovoljno zaliha nisko-obogaćenog uranijuma za najmanje dva nuklearna oružja, ukoliko reši da ih proizvede. Međutim, iranski zvaničnici godinama tvrde da nuklearni program ima civilnu namenu, iako zapadne vlade sumnjaju u to.

Nešto ranije, iranski vrhovni vođa Ali Hamene rekao je da bi Sjedinjene Države trebalo da ukinu sve sankcije ukoliko Vašington želi da Teheran preokrene svoje nuklearne korake.

„Iran je ispunio sve svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, a ne Sjedinjene Države ili tri evropske države… Ako žele da se Iran vrati svojim obavezama, Sjedinjene Države moraju prvo da ukinu sve sankcije“, napisao je Hamenei na Tviteru.

„Nakon provere da li su ukinute sve sankcije, vratićemo se u potpunosti u saglasnost“, napisao je.

Predsednik Bajden, koji je na dužnost stupio prošlog meseca, rekao je da će, ako se Teheran vrati u striktno poštovanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i Vašington slediti njegov primer i to koristiti kao odskočnu dasku za širi sporazum koji bi mogao ograničiti iranski raketni razvoj i regionalne aktivnosti.

Bivši američki predsednik Donald Tramp izašao je iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest sila 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu.

Iran je prekršio dogovor korak po korak kao odgovor na Trampovu politiku „maksimalnog pritiska“, ali je više puta ponovio da bi mogao brzo da poništi ta kršenja ako se ukinu sankcije SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Facebook Forum

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar