Džo Bajden
Džo Bajden Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je danas na konferenciji za novinare posle samita G7 da će SAD odgovoriti ako Vladimir Putin upotrebi hemijsko oružje, ali da će odgovor zavisiti od situacije. Najavio je da SAD planira uvođenje novih sankcija za 400 pojedinaca i entiteta, uključujući 300 članova Dume, kao i oligarhe i kompanije koje "pokreću rusku ratnu mašinu".

SAD će pružiti više od 2 milijarde dolara vojne opreme Ukrajini i više od milijardu dolara humanitarne pomoći milionima Ukrajinaca pogođenih ratom u Ukrajini, kazao je Bajden.

On je istakao da je Putin računao na raspad NATO-a, kao i da je smatrao da oni ne mogu da ostanu ujedinjeni.

„NATO nikada nije bio ujedinjeniji nego danas“ rekao je..

Bajden je dodao da će SAD odgovoriti ako ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi oružje za masovno uništenje, ali da će taj odgovor zavisiti od situacije Naglasio je je da ne može dati informacije o obaveštajnim podacima, ali je na pitanje o hemijskom oružju dodao: „Odgovorili bismo ako ga upotrebi. Priroda odgovora zavisiće će od načina upotrebe.“

Rekao je i da SAD najavljuju nove sankcije protiv 400 ruskih pojedinaca i subjekata, uključujući 300 članova Dume, kao i oligarhe i kompanije koje „pokreću rusku ratnu mašinu“.

Američki predsednik je rekao da je njegova zemlja spremna da primi 100.000 ukrajinskih izbeglica.

***

BONUS VIDEO: Predsednik SAD Džozef Bajden stigao u Evropu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare