Dzo Bajen
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je danas smrtonosnu masovnu pucnjavu u Bafalu, u državi Njujork, aktom domaćeg terorizma, osuđujući rasističku ideologiju osamnaestogodišnjeg napadača koji je u lokalnom supermarketu ubio 10 osoba.

„Bela nadmoć je otrov, to je otrov… koji prolazi kroz naše političko telo“, rekao je Bajden i dodao da je ćutanje „saučesništvo“, javlja CNN.

„I dozvoljeno je da raste i zagnoji se pred našim očima. Nema više, nema više. Moramo da kažemo što jasnije i snažnije možemo da ideologiji bele nadmoći nema mesta u Americi“, ocenio je Bajden.

„U Americi zlo neće pobediti, obećavam vam. Mržnja neće prevladati. Bela nadmoć neće imati poslednju reč. Zlo je došlo u Bafalo i došlo je na previše mesta, manifestujući se u naoružanim ljudima koji su masakrirali nevine ljude u ime mržnje i perverzne ideologije, ukorenjene u strahu i rasizmu“, citira CNN Bajdena.

Američki predsednik će, kako su danas najavile agencije, ostputovati u Bafalo, u državi Njujork, kako bi izrazio saučešće porodicama žrtava napada.

Pejton Gendron (18) je, prema izveštajima lokalnih vlasti, izveo čin „rasno motivisanog nasilnog ekstremizma“ kada je u subotu pucao iz poluatomatske puške u supermarketu „Tops“ u pretežno afroameričkoj četvrti i ubio 10 osoba, a ranio tri.

***

Bonus video: Pucnjava u Sakramentu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)