Foto:Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Bahrein je saopštio da je odobrio upotrebu kineske vakcine protiv koronavirusa, nakon što je ranije odobrio vakcinu koju su razvile američka kompanija "Fajzer" i njen nemački partner "Bajontek", prenela je agencija AP.

Bahreinska državna novinska agencija saopštila je da će vakcina kineske nacionalne farmaceutske grupe „Sinofarm“ biti dostupna u ovoj ostrvskoj kraljevini na južnoj obali Persijskog zaliva u blizini Saudijske Arabije.

Vakcina „Sinofarm“ odobrena je za hitnu upotrebu u nekoliko zemalja, a kompanija i dalje sprovodi klinička ispitivanja u kasnim fazama u 10 zemalja.

Bahrein je saopštio da se preko 7.700 ljudi prijavilo za učešće u ispitivanju vakcine.

Pročitajte još:

Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) saopštilo je 9. decembra da vakcina grupe „Sinofarm“ ima efikasnost od 86 odsto. U saopštenju je navedeno da je vakcina zvanično registrovana, ali nije navedeno više detalja.

UAE i „Sinofarm“ nisu saopštavali rezultate prethodnih faza ispitivanja vakcine.

Emirati su u julu počeli treću fazu kliničkih testova medikamenta koji je razvio Institut za biološke proizvode iz Pekinga, koji radi u sastavu „Sinofarma“.

Nije navedeno da li ima sporednih efekata, koliko se učesnika testova razbolelo niti koliko je volontera dobilo vakcinu ili placebo.

Bahrein je 4. decembra, odmah posle Velike Britanije, odobrio upotrebu vakcine „Fajzer“ i „Bajontek“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar