Foto: Shutterstock

Mlada austrijsko-nemačka aktivistkinja Marlene Engelhorn poklanja svoje bogatstvo od 27 miliona dolara i želi da javnost odluči kome će ga dodeliti.

Bogatstvo je nasledila od svoje bake, ali neće ga zadržati jer je suosnivačica kampanje “Taxmenow” za borbu protiv nejednakosti raspodele novca, piše People.

Već je pripremila planove za preraspodelu nasledstva, stavljajući ga u ruke veća formiranog upravo za ovakve situacije, koje se sastoji od 50 osoba starosti iznad 16 godina.

Veće je birano tako što su poslate pozivnice za članstvo na 10.000 nasumično odabranih adresa u Austriji. Prijave su zahtevale popunjavanje kratke ankete, što je kasnije omogućilo odabir 50 članova koji bi trebal da budu predstavnici austrijskog stanovništva.

Pročitajte još

„Nasledila sam bogatstvo i moć, a da za to nisam učinila ništa. Istovremeno, hiljade ljudi rade puno radno vreme a bore se kako bi ‘spojili kraj s krajem’ i plaćaju porez na svaki evro koji su zaradili svojim radom“, objašnjava Engelhorn.

Budući da je 2008. godine u Austriji ukinut porez na nasledstvo, milioni koje je 31-godišnjakinja nasledila ne bi se oporezivali, što je ona takođe kritikovala.

„Vidim ovo kao neuspeh političara. Nije nasledstvo ono što bi trebalo osigurati da mi bude dobro u životu, već način na koji pridonosim društvu. Ako je moje rođenje odlučujući faktor, onda nešto nije u redu, jer mi nismo društvo koje ljude definiše rođenjem – već demokratija“, dodala je.

Veće može da donira celo bogatstvo jednoj ili više institucija prema njihovim željama, a takođe imaju pravo odabira hoće li ga donirati u Austriji ili inostranstvu. Nije im dopušteno da finansiraju nehumane ili neustavne aktivnosti i da doniraju novac profitnim organizacijama ili aktivnostima koje su u suprotnosti s redistribucijom bogatstva.

Sastanci veća održavaće se u Salzburgu tokom šest vikenda, gde će članovi dobiti stručne savete o najboljim načinima preraspodele nasleđa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare