Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Visoki sud u Londonu presudio je da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ima pravo na žalbu u konačnom postupku protiv njegovog izručenja Sjedinjenim Državama.

Asanžov pravni tim je tvrdio da sudije Viktorija Šarp i Džeremi Džonson ne bi trebalo da prihvate uveravanja američkih tužilaca da bi osnivač Vikiliksa mogao da se osloni na prava i zaštitu iz Prvog amandmana SAD.

Protest u Rimu uoči predstojećeg saslušanja o ekstradiciji Džulijana Asanža Foto:EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Američke vlasti traže Asanža zbog optužbi za špijunažu u vezi sa objavljivanjem hiljada poverljivih dokumenata i diplomatskih depeša od strane njegove organizacije 2010. i 2011. On će, ako bude osuđen, provesti ostatak života iza rešetaka.

POGLEDAJTE JOŠ:

U martu je sud odložio odluku o ekstradiciji, jer su sudije tražile niz uveravanja, uključujući i od SAD da neće tražiti smrtnu kaznu za 52-godišnjeg državljanina Australije.

Asanž je proteklih pet godina proveo u londonskom zatvoru Belmarš sa visokim stepenom bezbednosti, a skoro sedam godina pre toga se skrivao u ambasadi Ekvadora u glavnom gradu Engleske pokušavajući da izbegne hapšenje. On tvrdi da je njegovo izručenje politički motivisano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare