Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Zbog brzog širenja delta soja virusa korone, pogotovu među nevakcinisanima, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje, predviđa da bi Sjedinjene Američke Države uskoro mogle da imaju 200 hiljada novih slučajeva infekcije dnevno, prenosi CNN.

Pročitajte još:

„Iskreno ću biti iznenađen ako u narednih nekoliko nedelja nemamo i 200 hiljada novih slučajeva dnevno“, izjavio je dr Francis Kolins u TV programu Foks Njuz Sandej, prenosi CNN.

„Situacija je bila ovakva početkom godine, ali ne bi trebalo da bude ovako drastično u avgustu. U haosu smo jer je, nažalost, novi delta soj izuzetno zarazan, a imamo preko 90 miliona nevakcinisanih ljudi“, objasnio je.

U poslednjih nedelju dana u SAD-u u proseku je bilo 129 hiljada novih slučajeva infekcije. Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, broj zaraženih raste još od 5. jula.

Poslednji put kada je ova zemlja imala prosečno 200 hiljada novih slučajeva bilo je u januaru, pre nego što su vakcine protiv korona virusa bile naširoko dostupne. Tada, kao i sada, porast infekcija iscrpeo je zdravstvene resurse i mnoge bolnice se bore da pruže neophodnu medicinsku negu svojim pacijentima.

„Zdravstveni sistem puca“, izjavio je zdravstveni analitičar dr Džonatan Rejner za CNN.

„Nisu u pitanju samo kreveti. Brojne bolnice mogu da reše problem nedostatka prostora za krevete – kreveti na rasklapanje mogu da se postave na parking ili u menzu. Problem je što nema dovoljno kvalifikovanog osoblja da brine o pacijentima. Sjedinjene Države vape za medicinskim sestrama na odeljenjima intenzivne nege“, dodao je.

Budući da stariji Amerikanci imaju znatno veću stopu vakcinacije – preko 90 posto lica starijih od 65 godina primili su barem jednu dozu vakcine – porast broja zaraženih beleži se među mlađom populacijom.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), stopa hospitalizacije lica u 30-im godinama, povećala se skoro za 300 posto u poslednih mesec dana – najveći prijem ove starosne grupe još od početka pandemije!

Stručnjaci tvrde da je rešenje ove krize u vakcinaciji što većeg broja ljudi, jer kako kažu, vakcine pružaju dobru zaštitu od ove teške bolesti. CDC tvrdi da je pola, tačnije 50.7 posto, američke populacije vakcinisano sa obe doze.

Dr Antoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je za CBS „da će morati da nastave da vakcinišu ljude.“

Neki od već vakcinisanih ljudi imaće pristup dodatnim vakcinama. Američka uprava za hranu i lekove odobrila je treću dozu vakcine protiv korona virusa za lica sa oslabljenim imunim sistemom. Dodatne doze biće uskoro dostupne i drugim kritičnim grupama, kao što su zdravstveni radnici, starija lica i lica u staračkim domovima, pa čak i opštoj populaciji.

Međutim, osim zabrinutnosti da bi efikasnost vakcine mogla da počne da opada kako vreme prolazi, postoji i zabrinutost povodom novog delta soja. Dok dr Fauči uverava da vakcine i dalje pružaju dovoljno jaku zaštitu, zvaničici pokušavaju da utvrde da li su dodatne doze potrebne.

„Ako se ispostavi da je potrebno da se uvede treća doza“, uverava Fauči: „bićemo apsolutno spremni da to brzo učinimo“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)