Kragujevac, vakcinacija, vakcina, koronavirus, kovid
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

SAD bi mogle da odluče u narednih nekoliko nedelja da li da ponude dodatne doze antikovid vakcine Amerikancima ove jeseni, rekao je danas direktor Nacionalnih instituta zdravlja, upozoravajući da predstoje teški dani sa skokom broja infekcija kovida-19.

POGLEDAJTE JOŠ:

Doktor Fransis Kolins je ponovo uputio poziv Amerikancima koji nisu vakcinisani da to urade i rekao da su oni kao mete za delta soj virusa koji hara zemljom i ne pokazuje znake popuštanja.

Savezni zdravstveni zvaničnici aktivno razmatraju da li će biti potrebne dodatne doze vakcine vakcinisanim osaobama već ove jeseni, ispitujući situaciju u zemlji na dnevnoj bazi kao i u drugim zemljama, kao što je Izrael, gde preliminarne studije ukazuju da je pala zaštita kod osoba vakcinisanih u januaru.

Izrael nudi dodatnu antikovid vakcinu za osobe preko 60 godina koje su već vakcinisane.

U SAD još nije doneta odluka zato što slučajevi do sada i dalje ukazuju da su ljudi dosta zaštićeni od kovida-19 čak i od delta soja ako su dobili po dve doze Fajzer ili Moderne vakcine ili jednu dozu Džonson i Džonson vakcine.

Ali američki zdravstveni zvaničnici jasno su rekli danas da se spremaju za mogućnost da će dodatna vakcina biti ponuđena vrlo brzo.

„Postoji zabrinutost da efikasnost vakcine može da počne da opada“, rekao je Kolins.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar