Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB/Shutterstock/EPA-EFE/STR

Ambasada Ukrajine u Srbiji istakla je večeras da povlačenje učešća Rusije u žitnom sporazumu smatra delom akcija Moskve koje su usmerene na destabilizaciju globalne prehrambene bezbednosti pod, kako je navela, izmišljenim izgovorom.

„Moramo da konstatujemo da ruska strana na sve moguće načine nastavlja da sabotira rad Crnomorskog žitnog koridora, dovodeći u pitanje svrsishodnost njegovog daljeg funkcionisanja. Ukrajina je više puta na ovo upozoravala, posebno u izjavi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine od 24. oktobra“, navela je Ambasada Ukrajine u Beogradu u pisanoj izjavi.

„Sada je izuzetno važno da sve zemlje sveta pošalju Rusiji jasan signal o neprihvatljivosti držanja stotina miliona ljudi u svetu, posebno u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, kao taoce igara gladi Kremlja“, dodala je Ambasada.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je ranije da će ta zemlja obustaviti učešće u sporazumu o izvozu žitarica s Ukrajinom uz posredovanje Ujedinjenih nacija nakon napada dronovima na krimski grad Sevastopolj.

Ministarstvo odbrane Rusije je u saopštenju navelo da suspenduje svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka „zbog napada na brodove Crnomorske flote i civilne brodove uključene u osiguranje ‘žitnog koridora'“.

BONUS VIDEO – Koliko će sporazum Rusije i Ukrajine, preko posrednika UN, uticati na izvoz žitarica iz Srbije? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar